Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν υπάρχει κανένα είδος αλκοόλ που μπορούμε να αποκαλέσουμε «υγιεινό». Είναι πολύ δύσκολο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία θέση για ένα περιστασιακό ποτό σε ένα healthy lifestyle. Το κλειδί είναι να κατανοήσουμε ότι, ενώ το ίδιο το αλκοόλ δεν είναι τεχνικά υγιεινό, υπάρχουν πιο καλές για εμάς επιλογές που μπορούμε να κάνουμε όταν το καταναλώνουμε. Για να μάθουμε περισσότερα, ρωτήσαμε μερικούς διαιτολόγους για την άποψή τους. Να τι μας είπαν για τα οφέλη μερικών πολύ δημοφιλών ποτών.

Λιγότερη ποσότητα ζάχαρης: βότκα και τζιν

Από μόνα τους, «τα καθαρά ποτά όπως η βότκα και το τζιν έχουν τις λιγότερες θερμίδες και τη λιγότερη ποσότητα ζάχαρης», λέει η Amy Shapiro, RD. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο για το σώμα μας να τα μεταβολίσει και μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο έντονο hangover για μερικούς ανθρώπους. Η βότκα έχει αποδειχθεί ότι διευρύνει τις αρτηρίες, γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος και θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Τα mix, τα σιρόπια, τα αναψυκτικά και άλλες προσθήκες, ωστόσο, οδηγούν σε αύξηση της ζάχαρης και των θερμίδων, οπότε πρόσεξε τι υπάρχει σε αυτό το cocktail που θέλεις να παραγγείλεις.

Θερμίδες ανά σφηνάκι: περίπου 64 για τη βότκα και 73 για το τζιν
Ζάχαρη ανά σφηνάκι: 0 γραμμάρια

ποτό

Το πιο αγνό απόσταγμα στην αγορά: mezcal

Αυτό το απόσταγμα με βάση την αγαύη έχει μια ξεχωριστή, καπνιστή γεύση, είναι, όμως, και πολύ χαμηλό σε ζάχαρη και θερμίδες χάρη στην παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του. Σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να περιέχει 100% αγαύη, που σημαίνει καθόλου πρόσθετη ζάχαρη.

Η διαδικασία ζύμωσης για το mezcal χρησιμοποιεί την καρδιά της αγαύης και περιλαμβάνει πρεβιοτικές ίνες που μπορεί να έχουν κάποια οφέλη για την υγεία, όπως η υποστήριξη του μικροβιώματος, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους. Τα mezcals ενός συστατικού μπορεί επίσης να μεταβολίζονται γρηγορότερα, που σημαίνει λιγότερα συμπτώματα hangover.

Θερμίδες ανά σφηνάκι: περίπου 100
Ζάχαρη ανά σφηνάκι: 0 γραμμάρια

mezcal

Το καλύτερο για την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα: τεκίλα

Η τεκίλα έχει επίσης βάση την αγαύη και μοιράζεται τα ίδια οφέλη, όσον αφορά τη χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τις λίγες θερμίδες, σε σχέση με τα άλλα διαυγή ποτά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, σε σύγκριση με άλλα αλκοολούχα, χάρη σε ένα φυσικό σάκχαρο στο φυτό αγαύης που χρησιμεύει ως διαιτητική ίνα. Ορισμένα στοιχεία διαπιστώνουν επίσης ότι η τεκίλα μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρό κατασταλτικό όσο άλλα είδη αλκοόλ.

Θερμίδες ανά σφηνάκι: περίπου 64
Ζάχαρη ανά σφηνάκι: 0 γραμμάρια

ποτό

Υψηλότερα αντιοξειδωτικά: κόκκινο κρασί

Ήξερες ότι το κόκκινο κρασί θα ήταν στη λίστα, έτσι δεν είναι; «Ακούμε πάντα ότι το κόκκινο κρασί είναι το πιο υγιεινό αλκοολούχο ποτό που θα μπορούσατε να έχετε», λέει η Tracey Frimpong, RD. «Είναι κάπως αλήθεια γιατί τα κόκκινα κρασιά περιέχουν πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου. Η λέξη κλειδί είναι το κόκκινο, γιατί περιέχει περισσότερα από αυτά τα αντιοξειδωτικά σε σχέση με το λευκό κρασί».

Θερμίδες ανά μερίδα 150 ml: περίπου 100-160 θερμίδες
Ζάχαρη ανά μερίδα: λιγότερο από ένα γραμμάριο

ποτό

Το καλύτερο για τη ρύθμιση του οργανισμού: σαμπάνια

Μπορεί να κρατάμε αυτό το εορταστικό ποτήρι με φυσαλίδες για ειδικές περιστάσεις, αλλά είναι μια καλή επιλογή. «Η σαμπάνια είναι μια πιο υγιεινή επιλογή επειδή τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται περιέχουν πολυφαινόλες», λέει η Shapiro, οι οποίες βοηθούν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, προάγουν την κυκλοφορία και ακόμη, βελτιώνουν τη συστηματική φλεγμονή.

Επίσης, είναι μια καλή επιλογή για τον αυτόματο έλεγχο μερίδων. Ένα τυπικό μέγεθος μερίδας σαμπάνιας είναι 120 ml. Επιπλέον, οι φυσαλίδες σημαίνουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να πίνουν πιο αργά και να αισθάνονται ικανοποιημένοι πιο γρήγορα, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να θελήσεις άλλο ένα ποτήρι.

Θερμίδες ανά μερίδα 120 ml: περίπου 85
Ζάχαρη ανά μερίδα: λιγότερο από δύο γραμμάρια

ποτό

Προβιοτικά οφέλη: kombucha

Η kombucha είναι ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση και παρασκευάζεται από τσάι, ζάχαρη και ενεργό βακτηριακή καλλιέργεια ζύμης. Επειδή είναι ζυμωμένο, έχει φυσικά πολύ χαμηλά επίπεδα αλκοόλ. Αλλά η hard Kombucha ζυμώνεται για περισσότερο χρόνο για να δημιουργήσει υψηλότερο ABV (οινόπνευμα κατ’ όγκο). Έτσι, αποτελεί ένα φρέσκο, ζωηρό, ντελικάτο ποτό που είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε προβιοτικά.

«Ένα όφελος που φαίνεται από την κατανάλωση Kombucha είναι η ικανότητά του να βοηθά στην πέψη και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα εισάγοντας υγιή βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου, παρόμοια με άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι ή το kimchi», λέει η Frimpong.

Λάβε υπόψη ότι οι θερμίδες και η ζάχαρη του ABV, θα διαφέρουν ανάλογα με τη μάρκα, επομένως καλό είναι να ελέγξεις πρώτα την ετικέτα.

ποτό

Υψηλότερη βοτανική ποικιλομορφία: craft μπύρα

Η craft μπύρα έχει περισσότερα πράγματα να προσφέρει από τα περίπλοκα γευστικά προφίλ και το έξυπνο μάρκετινγκ. Αυτή η χειροτεχνική εκδοχή της μπύρας μαζικής παραγωγής δίνει έμφαση στην ποιότητα και τη γεύση, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη βοτανική ποικιλομορφία και δυνατότητα για περισσότερα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Ένα μειονέκτημα: οι craft μπίρες τείνουν να έχουν υψηλότερο ABV. Γενικά, αυτό σημαίνει και περισσότερες θερμίδες.

Θερμίδες ανά μπουκάλι 355 ml: μεταξύ περίπου 200-300 θερμίδες
Ζάχαρη ανά μπουκάλι 355 ml: 0 γραμμάρια (διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα)

ποτό

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!