Αν είσαι εργαζόμενη -μητέρα ή όχι- θα ταυτιστείς, είμαι σίγουρη: το τελευταίο που χρειάζεσαι μετά από μια κουραστική μέρα είναι μια περίτεχνη συνταγή που χρειάζεται χρόνο και άπειρα υλικά για να γίνει.
Γι’ αυτό «έκλεψα» από τη μαμά μου αυτή την τεμπελοτυρόπιτα! Όχι ότι πάντα είναι εύκολο να συνεννοηθείς με τις μαμάδες που όλα τα βρίσκουν εύκολα, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Αυτή η συνταγή είναι όντως εύκολη, εγώ το λέω, όχι η μαμά μου!
Επανέρχομαι λοιπόν! Αν είσαι μόνη σου, κάτι γίνεται, μπορείς να κάνεις skip στη διαδικασία μαγειρέματος. Αν όμως έχεις παιδιά κάτι πρέπει να φτιάξεις. Που θα είναι και γρήγορο, και υγιεινό και νόστιμο και γενικά πολύ σουντόκου! Γι’ αυτές ακριβώς τις ημέρες σου έχω την τέλεια λύση: αυτή την τεμπελοτυρόπιτα με γιαούρτι. Είναι κάπως μια παραλλαγή της μπατζίνας που φτιάχνουμε στα Τρίκαλα, την πατρίδα μου, δεν περιλαμβάνει δηλαδή το κολοκυθάκι και τα μυρωδικά, αλλά περισσότερα τυριά! Και στο λέω, αξίζει να τη φτιάξεις!
Δεν χρειάζεται καμία μαεστρία για να γίνει, φτιάχνετε σε 5 λεπτά ανακατεύοντας σταδιακά όλα τα υλικά μαζί και είναι έτοιμη για ψήσιμο! Εγώ, να φανταστείς τη φτιάχνω πια με το μάτι, δεν ζυγίζω καν τα υλικά, απλώς χρησιμοποιώ σαν “μεζούρα” το κεσεδάκι του γιαουρτιού. Σου προτείνω την πρώτη φορά που θα τη φτιάξεις να ζυγίσεις τα υλικά στο κεσεδάκι του γιαουρτιού, ώστε να θυμάσαι μέχρι που περίπου φτάνει το κάθε υλικό. Να είσαι σίγουρη ότι η συνταγή δεν πρόκειται να χαλάσει αν βάλεις λίγο περισσότερο από το ένα υλικό ή λίγο λιγότερο από το άλλο. Αλήθεια τώρα, πιστεύεις ότι οι μαμάδες μας ζύγιζαν τα υλικά;
Τεμπελοτυρόπιτα με γιαούρτι
Υλικά
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (εγώ χρησιμοποιώ 2%)
- 3 αυγά
- 100 γραμ. ελαιόλαδο
- 2 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του στο οποίο ανακατεύουμε 1κ.γ. baking powder
- 2 φλυτζάνια γάλα
- 250 γραμ. φέτα θρυμματισμένη
- 250 γραμ. κίτρινο τυρί τριμμένο της αρεσκείας σου
- 3 αυγά
- πιπέρι
- Λίγο σουσάμι ή τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα και λίγο μέλι προαιρετικά για το σερβίρισμα!
Προετοιμασία
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα και το γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το λάδι, ανακατεύουμε
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το baking powder ανακατεύοντας να γίνει ομοιογενής χυλός.
- Ρίχνουμε στο τέλος τα τυριά και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Σε ένα ταψί προσθέτουμε αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρουμε το μείγμα.
- Γαρνίρουμε με τριμμένο τυρί ή σουσάμι αν θέλουμε
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσει, για περίπου 40 λεπτά.
- Ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι αν έχει ψηθεί όπως κάνουμε με το κέικ – βυθίζουμε ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα στην πίτα κι αν βγει καθαρό, είναι έτοιμη.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Σερβίρουμε σκέτη ή με μέλι! Τη συστήνω ανεπιφύλακτα με μέλι, της ταιριάζει απόλυτα!
Καλή επιτυχία, καλή όρεξη!
Διάβασε ακόμη:
Συνταγή του 5λεπτου: Το πιο εύκολο κέικ χωρίς μίξερ