Στο μυαλό των περισσότερων, το πράσινο τσάι είναι από τα πιο υγιεινά ροφήματα που μπορείς να έχεις. Ανήκει στο είδος των πραγμάτων που καταναλώνουμε όταν προσπαθούμε να είμαστε εξαιρετικά healthy ή όταν κάνουμε αποτοξίνωση μετά από ένα Σαββατοκύριακο υπερβολικού αλκοόλ. Από την άλλη ο καφές είναι περισσότερο μια απόλαυση.
Όμως αυτή η νοοτροπία αποδεικνύεται λανθασμένη, σύμφωνα με τον Δρ. Tim Spector. Εδώ και χρόνια, η έρευνα έχει δείξει ότι ο καφές μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής μας, να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και να τονώσει την υγεία του εντέρου. Πολλοί από εμάς, ωστόσο, εξακολουθούμε να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την ποσότητα καφεΐνης που πίνουμε και πιθανότατα δεν θα φτάναμε στο σημείο να περιγράψουμε τον καφέ ως ένα υγιεινό ρόφημα, ειδικά όταν βρίσκεται απέναντι από ένα πράσινο τσάι.
Ο Δρ. Spector, ωστόσο, πιστεύει ότι ο καφές είναι πραγματικά ένα «healthy ρόφημα». Μιλώντας στο Saturday Live του Radio 4, εξήγησε ότι τα οφέλη του για την υγεία προέρχονται από το γεγονός ότι ο καφές φτιάχνεται από ένα φυτό που έχει υποστεί ζύμωση και που είναι γεμάτο αμυντικές χημικές ουσίες, τις πολυφαινόλες. «Αν έχετε πιει τρία φλιτζάνια καφέ, αυτό είναι στην πραγματικότητα περίπου το ένα τρίτο της πρόσληψης φυτικών ινών σας», λέει, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται να είναι φρεσκοαλεσμένος για να συμβεί αυτό.
«Πάνω που πιστεύαμε ότι ήταν μία κακή συνήθεια που προκαλεί φτερούγισμα στην καρδιά… η νέα επιστήμη μας λέει ότι ο καφές είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πράγματα στα οποία πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στη διατροφή μας, εν αντιθέσει με το συσκευασμένο χυμό πορτοκαλιού που είναι απλώς ζάχαρη, όπως και τα αναψυκτικά τύπου cola, που καλό είναι να βγάλουμε από αυτήν. Ο καφές, λοιπόν, βρίσκεται στην κορυφή των υγιεινών ροφημάτων, πάνω ακόμα και από το πράσινο τσάι», προσθέτει.
Τι γίνεται όμως με εκείνους από εμάς που παλεύουμε με τις παρενέργειες της καφεΐνης ή που μας έχει πει ο γιατρός μας να τη μειώσουμε; «Όλα είναι σχετικά και εξαρτώνται από τον άνθρωπο που έχουμε απέναντι μας», λέει ο Δρ. Spector, εννοώντας ότι δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση στα διατροφικά ερωτήματα. Μετά από τρεις δυνατούς καφέδες, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν φτερουγίσματα. «Δεν σημαίνει ότι αυτό είναι για όλους, αλλά για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, ο καφές θα πρέπει να είναι προτιμότερος από τα ζαχαρούχα φρουτώδη ποτά ή τα smoothies».
Η ίδια η ιστορία του Δρ. Spector είναι μια καλή υπενθύμιση ότι η διατροφή είναι εξαιρετικά προσωπική υπόθεση και ότι ακόμη και όταν κάνουμε τα πάντα «σωστά», μπορεί να μην λειτουργούν για εμάς. Ο ίδιος λέει ότι οι γιατροί διδάσκονται ελάχιστα για τη διατροφή στην ιατρική σχολή και ότι ήταν ένας από εκείνους τους γιατρούς που πίστευαν ότι γνώριζαν όλα όσα έπρεπε να γνωρίζουν για την υγεία και τη διατροφή. Και μετά, πριν από 12 χρόνια, υπέστη ένα μίνι εγκεφαλικό στην κορυφή ενός βουνού στην Αυστρία.
Ο πατέρας του Spector πέθανε στα 57 του από καρδιακή προσβολή, ενώ φαινόταν σε καλή κατάσταση και υγιής. Ανησυχώντας μήπως τον ακολουθήσει και έχει παρόμοια πορεία, επανεξέτασε τη διατροφή του και έψαξε στο διαδίκτυο για συμβουλές. «Και η πλειοψηφία των πληροφοριών σε επίσημους ιστότοπους ήταν λάθος. Έτσι συνειδητοποίησα ότι αυτό που έτρωγα για πρωινό, μούσλι, χυμό πορτοκαλιού, γάλα με χαμηλά λιπαρά, περιστασιακά γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, τσάι και βρώμη δεν ήταν πραγματικά καλό για μένα. Τρομοκρατήθηκα», εξιστορεί.