Χουνκιάρ μπεγιεντί (τουρκ. hünkâr beğendi) ονομάζεται φαγητό της τούρκικης κουζίνας, το οποίο γίνεται με αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας και πουρέ από μελιτζάνες. Το όνομα του φαγητού στην τουρκική γλώσσα σημαίνει “όπως ο Σουλτάνος” ή “όπως αρέσει στο Σουλτάνο”, υποδηλώνοντας τη νοστιμιά.

Στην Ελλάδα το Χουνκιάρ μπεγιεντί έγινε γνωστό απ’ την πολίτικη κουζίνα και αποτελεί must μεζέ, μια και συνδυάζει την οικεία γεύση ενός καλού κοκκινιστού μοσχαριού με την κρεμώδη υφή και το καπνιστό άρωμα του πουρέ μελιτζάνας, που αναπόφευκτα σε παρασύρουν σε ανατολίτικες υπερβάσεις.

Προετοιμασία: 60 λεπτά

Ψήσιμο: 1½ ώρα

Μερίδες: 8

Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολη

ΥΛΙΚΑ

‒ 1½ κιλό μοσχαρίσιο κρέας σε μικρές μερίδες

‒ 3 ντομάτες ψιλοκομμένες

‒ 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

‒ 2 κ.σ. Βούτυρο

‒ αλάτι, πιπέρι

‒ μία πρέζα ζάχαρη

Για τον πουρέ μελιτζάνας

‒ 3 μελιτζάνες μεγάλες

‒ 3 κ.σ. Βούτυρο

‒ 2 κ.σ. Αλεύρι

‒ 250 ml γάλα φρέσκο

‒ 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

‒ 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη

‒ μία πρέζα μοσχοκάρυδο

‒ αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

• Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε το κρέας και το ροδίζουμε, ανακατεύοντας καλά να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

• Προσθέτουμε τις ντομάτες, 1½ φλιτζ. τσαγιού νερό, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη και αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του.

• Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε δυνατά με το σύρμα και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μη σβολιάσει το μείγμα. Όταν δέσει η κρέμα, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με μία πρέζα μοσχοκάρυδο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

• Ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στη φλόγα του πετρογκάζ. Όταν καούν εξωτερικά, τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τους σπόρους. Τις κόβουμε με ανοξείδωτο μαχαίρι μέχρι να πολτοποιηθούν.

• Τις στραγγίζουμε από τα υγρά και τις ενσωματώνουμε στην κρέμα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα δυνατά και με γρήγορες κινήσεις, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν πουρές. Τέλος προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και σερβίρουμε τον πουρέ μελιτζάνας μαζί με το κρέας.

TIP

Για να αποκτήσουν οι μελιτζάνες αυτή την υπέροχη καπνιστή γεύση, θα πρέπει εξωτερικά να μαυρίσουν – και αυτό επιτυγχάνεται μόνο στη φλόγα. Υπάρχει και η εναλλακτική του γκριλ, το αποτέλεσμα όμως δεν είναι το ίδιο.

Ο τέταρος τόμος είναι αφιερωμένος στις «Γεύσεις με Κρέας».

συνταγή
Πήραμε τον 4ο τόμο Η Σμύρνη μου που είναι αφιερωμένος στη μικρασιατική κουζίνα Γεύσεις Με Κρέας και κυκλοφορεί με το 7ΜΕΡΕΣ TV

Διάβασε ακόμα: Κεφτεδάκια πολίτικα

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!