Στην Ελλάδα το καλοκαίρι έχει μυρωδιά από λικέρ μαστίχα και γεύση από τραγανό καρπούζι και ώριμη ντομάτα πάνω σε φέτα και παξιμάδια χαρουπιού. Έχει εικόνες από λευκές καμάρες ντυμένες με χρωματιστές βουκαμβίλιες και αριστοκρατικό γιασεμί. Είναι μπαλκόνια μικρά με θέα τη θάλασσα, ελληνικό καφέ, γλυκό κουταλιού κυδώνι και κορμό με μπισκότα και σοκολάτα. Είναι πράγματα μικρά, καθημερινά, που τόσο έντονα τα αναζητάς ανάμεσα στα μεγάλα και τα σημαντικά του χειμώνα.
Και ενώ βρίσκομαι μόλις λίγες μέρες μακριά από την άδεια και τις καλοκαιρινές διακοπές, ένα απόγευμα όπως το σημερινό, επιστρέφοντας από τη δουλειά εν μέσω καύσωνα αποφασίζω να φτιάξω κορμό – ή αλλιώς μωσαϊκό. Το γλυκό που έκανα από όταν ήμουν μικρή με τη μαμά μου, μέχρι σήμερα.
Ψάχνω στα συρτάρια, ευτυχώς η συνταγή είναι απλή, γρήγορη και απαιτεί μόλις τρία υλικά. 250γρ μπισκότα πτι-μπερ (έχω πάντα), 1 φλιτζάνι συμπυκνωμένο γάλα και 3 κουταλιές της σούπας κακάο. Ούτε ψήσιμο, ούτε πολλές ώρες προετοιμασίας.
Σε ένα μπολ τρίβω με τα χέρια τα μπισκότα και τα αφήνω στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολάκι ρίχνω το ζαχαρούχο γάλα και το κακάο και τα ανακατεύω πολύ καλά να ομογενοποιηθούν σε κρέμα. Αδειάζω το μείγμα μέσα στα μπισκότα και ανακατεύω να γίνει ένα παχύ μείγμα
Σε ένα χαρτί ψησίματος απλώνω 5-6 κουταλιές από το μείγμα και το τυλίγω. Πρώτα τα πλαϊνά προς τα μέσα και μετά σε ρολό, και φτιάχνω τόσα ρολάκια όσο να τελειώσει η γέμιση.
Τα βάζω στην κατάψυξη για 2 ώρες. Βγάζω και κόβω σε φέτες.
Απολαύστε τον κορμό με παγωτό καϊμάκι και δροσερή βυσσινάδα.
Pronina_Marina/iStock/Ideal Image