Καλοκαιρινές διακοπές χωρίς αφράτη καρυδόπιτα με παγωτό καϊμάκι στο μπαλκόνι γίνεται; Δε γίνεται. Όμως η σωστή καρυδόπιτα πρέπει να έχει την κατάλληλη αναλογία από υλικά και να είναι καλά σιροπιασμένη, ώστε να μην είναι στεγνή, αλλά να μη σε λιγώνει κιόλας.
Επιπλέον όπως είναι γνωστό σε όσους αγαπούν τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, τα γλυκά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή γιατί αν δεν τηρηθούν σωστά οι αναλογίες, αλλά και οι θερμοκρασία των υλικών, τότε με μαθηματική ακρίβεια η συνταγή θα αποτύχει.
Στην καρυδόπιτα συγκεκριμένα θα πρέπει αρχικά τα αβγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και να τα χτυπήσουμε πολύ καλά μαζί με τη ζάχαρη, ώστε να δώσουμε όγκο. Επιπλέον το καρύδι πρέπει να είναι σε μικρά κομμάτια και όχι σε πούδρα, για να το νιώθουμε στη γεύση. Την προσθήκη του λαδιού την κάνουμε στο τέλος για να μη χάσουμε τον όγκο των αβγών. Τέλος το ψήσιμο πρέπει να γίνεται χωρίς να ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο, για να μη χάσουμε τον όγκο και «καθίσει» το γλυκό. Η αλλαγή της θερμοκρασίας με το άνοιγμα του φούρνου έχει ως αποτέλεσμα να πέφτει ο όγκος του γλυκού.
Μην κόψετε το γλυκό όσο είναι ζεστό. Καλύτερα αφήστε την καρυδόπιτα, όπως και όλα τα σιροπιαστά γλυκά ταψιού, να σταθούν μια νύχτα.
Υλικά για αφράτη καρυδόπιτα
250 γρ Βούτυρο
250 γρ ζάχαρη
6 αβγά
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
400 γρ καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
200 γρ τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Φρέσκο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίζετε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα , την φυλάτε στο ψυγείο.
Στο κάδο του μίξερ σας ρίχνετε το Βούτυρο ΧΩΡΙΟ τ. Κερκύρας και τη ζάχαρη. Τα κτυπάτε καλά μέχρι να αφρατέψει το μίγμα.
Ρίχνετε τους κρόκους των αβγών και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθούν. Ρίχνετε τη ψιλοκομμένη καρυδόψιχα και τη φρυγανιά.
Διαλύετε το μπέικιν πάουντερ μέσα στο κονιάκ και το ρίχνετε στο μείγμα.
Προσθέτετε όλα τα μπαχαρικά. Δουλεύετε ακόμα για 2 λεπτά .
Σταματάτε το μίξερ, ρίχνετε μέσα τη μαρέγκα και την ενσωματώνετε απαλά στο μείγμα με μια σπάτουλα.
Βουτυρώνετε ένα ταψί, αδειάζετε το μείγμα και ψήνετε στους 180ο για περίπου 45 λεπτά.
Δοκιμάζετε εάν έχει γίνει βάζοντας ένα μαχαίρι μέσα στη ψημένη ζύμη. Εάν βγει στεγνό η καρυδόπιτα είναι έτοιμη.
Όσο ψήνετε την καρυδόπιτα φτιάχνετε το σιρόπι.
Διαβάστε επίσης:
Συνταγή του 5λεπτου: Παγωτό φιστίκι με 4 μόλις υλικά