Το ριζότο είναι από τα πιάτα, που μπορούν να γίνουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και μέσα σε λίγα λεπτά. Οι γαρίδες το ίδιο. Ο συνδυασμός τους είναι εγγυημένη επιτυχία εκτός κι αν κάνεις τραγικά λάθη όπως να ψήσεις πάρα πολύ τις γαρίδες.

Πέρα από τα κλασικά υλικά που χρησιμοποιούμε συνήθως για το ριζότο ο Δημήτρης Σκαρμούτσος μας προτείνει και μια νέα παραλλαγή προσθέτοντας ούζο. Με αυτόν τον τρόπο δίνει επιπλέον άρωμα στο πιάτο, ενώ το ούζο ταιριάζει φανταστικά με τα θαλασσινά.

Το σκόρδο μη σας φοβίζει είναι μόνο για να δώσει άρωμα και δε θα έχει έντονη γεύση. Στην πραγματικότητα δε θα το νιώσετε καθόλου. Από την άλλη το λεμόνι θα χαρίσει στο πιάτο την κατάλληλη οξύτητα και θα εξισορροπήσει τα πιο λιπαρά και spicy συστατικά.

Το θυμάρι στο τέλος είναι προαιρετικό και μπορείτε να το παραλείψετε ή να το αντικαταστήσετε με μυρωδικό της αρεσκείας σας.

ριζότο
iStock

Ριζότο με γαρίδες και ούζο: Υλικά

    2 κ.σ. ελαιόλαδο
·    1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
·    2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
·    2 φλ. ρύζι Λαϊς καρολίνα
·    ½ φλ. λευκό κρασί
·    2 κ.σ. ούζο
·    6 φλ. ζεστό ζωμό κότας ή λαχανικών
·    450 γρ. γαρίδες φρέσκες, μέτριες, καθαρισμένες (χωρίς το κέλυφος)
·    1 λεμόνι, χυμός
·    200 γρ. τυρί κρέμα
·    50 γρ. βούτυρο, ανάλατο
·    1 φλ. παρμεζάνα, τριμμένη
·    αλάτι, κατά βούληση
·    πιπέρι, κατάβούληση
·    κλωναράκια θυμάρι, για γαρνιτούρα
 

Ριζότο με γαρίδες και ούζο: Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και  μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνουν ημιδιαφανή.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το κρασί και το ούζο και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε ½ φλ. ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί.
Συνεχίζουμε να ρίχνουμε μεγάλες κουταλιές από το ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο  ζωμός και στη συνέχεια  ρίχνουμε τις γαρίδες.
Μαγειρεύουμε για άλλα 3-5 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαγειρευτεί, αλλά να κρατάει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο τηγάνι το χυμό λεμονιού, το τυρί κρέμα, το βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα, ανακατεύουμε και αφήνουμε 5 λεπτά με κλειστό καπάκι.
Γαρνίρουμε με θυμάρι και σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης:

Εύκολη συνταγή για γλυκό ψυγείου με μπισκότο και δροσιστική κρέμα

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!