Το Risotto alla Milanese αποτελεί από τα πιο εύκολα και νόστιμα φαγητά, που μπορείς να φτιάξεις χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία, ούτε και πολύ χρόνο μαγειρέματος. Από τα πλέον παραδοσιακά πιάτα της ιταλικής κουζίνας, το ριζότο φέρει μέρος της κουλτούρας και της ιστορίας της Ιταλίας.

Παρασκευασμένο με ρύζι, ζωμό βοείου κρέατος, βούτυρο και σαφράν, το risotto alla Milanese είναι ένα κρεμώδες και τόσο γευστικό πιάτο, που δύσκολα του αντιστέκεσαι.

Ένας από τους πιο διάσημους προορισμούς για τους λάτρεις του ριζότο είναι το Ratanà, που βρίσκεται στην περιοχή Isola, στο Μιλάνο. Στην κουζίνα αυτού του εμβληματικού εστιατορίου θα συναντήσετε τον Cesare Battisti – ιδιοκτήτης και σεφ – έχει διακριθεί για τις συνταγές του και ειδικά για το ριζότο του.

Ο Cesare Battisti μίλησε στο Taste atlas και μοιράστηκε με τους αναγνώστες την εμπειρία του, αλλά και το πάθος του για τη μιλανέζικη κουζίνα. Αποκάλυψε τη συνταγή για φανταστικό Risotto alla Milanese και μοιράστηκε Tips για να το πετύχουμε όπως εκείνος.

ριζότο
gbh007/iStock

Συνταγή για ριζότο

Ζεσταίνουμε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε μισό κρεμμύδι και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να τσιγαριστεί μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Το αφαιρούμε, προσθέτουμε το ρύζι και το τσιγαρίζουμε επίσης μέχρι να γίνει διάφανο.

Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε λίγο-λίγο τον φιλτραρισμένο ζωμό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σιγοβράζοντας το ριζότο και ανακατεύοντάς το αργά.

Μετά από 14 λεπτά μαγείρεμα του ρυζιού, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε με το τυρί και το κρύο βούτυρο από το ψυγείο. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 λεπτά και μετά σερβίρουμε.

Επιπλέον μυστικά για τέλειο ριζότο

  • Η ποιότητα του ρυζιού είναι καθοριστική. Κάθε είδος ρυζιού χρειάζεται διαφορετικό ζωμό από λαχανικά, κρέας ή ψάρι. Η σύσταση είναι ότι ανεξάρτητα από το είδος, κάθε συνταγή για την παρασκευή ζωμού πρέπει να ξεκινά με κρύο νερό.
  • Είναι σημαντικό να μην φτιάχνετε ριζότο σε βαθιές κατσαρόλες, είναι καλύτερο ένα βαθύ τηγάνι.
  • Ένα από τα μυστικά για ένα επιτυχημένο ριζότο, είναι να προσθέτετε λίγο λίγο το ζωμό. Μόνο αφού απορροφηθεί θα πρέπει να προσθέσετε κι άλλο.
  • Σε αντίθεση με τα ζυμαρικά που πρέπει να σερβίρονται πολύ ζεστά, είναι προτιμότερο να σερβίρετε το ριζότο σε θερμοκρασία γύρω στους 50°C.

Risotto Types

Διαβάστε επίσης:

Κέικ του ονείρου με στρώσεις σοκολάτας- Πρέπει να το δοκιμάσεις άμεσα

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!