Έχεις ακούσει για τις ελεύθερες ρίζες; Αυτά τα μόρια με υψηλή οξειδωτική ισχύ παράγονται από το σώμα, μεταξύ άλλων για την προστασία του από ιούς και βακτήρια. Σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να βλάψουν το DNA και να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση, εμφάνιση ασθενειών και οξειδωτικό στρες, το οποίο αν γίνει χρόνιο προκαλεί κυτταρική βλάβη. Και όσο προχωρά η ηλικία το σώμα είναι λιγότερο ικανό να τις αντιμετωπίσει. Τελικά η ελεύθερες ρίζες ανήκουν σε αυτούς τους παράγοντες που σου αφαιρούν την όμορφη νεανική σου όψη, πολύ πριν τη φυσική σου γήρανση.

Για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, μια σωστή καθημερινή διατροφή μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά. Μάλιστα, υπάρχουν ορισμένες τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και έχουν προστατευτική δράση.

ελεύθερες ρίζες

Τι πρέπει να τρως και τι όχι να τα καταπολεμήσεις τις ελεύθερες ρίζες

Λαχανικά και φρούτα

Μεταξύ των πρώτων χρήσιμων τροφών για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών είναι τα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μαρούλι, τα σέσκουλα και γενικότερα τα λαχανικά και τα φρούτα με χρώμα όπως βατόμουρα, φράουλες, ακτινίδια. Η ποικιλία στην καθημερινή διατροφή επιτρέπει να θωρακίζεσαι με περισσότερα αντιοξειδωτικά, μόρια που δρουν ως πραγματικοί δεσμευτές ελεύθερων ριζών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, που ονομάζεται επίσης ασκορβικό οξύ, των καροτενοειδών όπως βήτα-καροτίνη, τις πολυφαινόλες, την κερκετίνη, τις ανθοκυανίνες και πολλά άλλα.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

ελεύθερες ρίζες

Ένας άλλος εξαιρετικός σύμμαχος στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών είναι τα ψάρια, πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά, καθώς και σελήνιο και ψευδάργυρο, δύο μέταλλα με αντιοξειδωτική δράση. Ναι, λοιπόν, σε ρέγκα, σολομό, μπακαλιάρο, γαύρο, σαρδέλα, πέστροφα. Και τα αυγά, ιδιαίτερα ο κρόκος, που είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α με τη μορφή ρετινόλης.

Οι τροφές που πρέπει να περιορίσεις για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών

Μεταξύ των τροφίμων που μπορούν να συμβάλουν στο οξειδωτικό στρες είναι εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Επομένως γλυκά, αρτοσκευάσματα, συσκευασμένα σνακ, ζαχαρούχα και αλκοολούχα ποτά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Η περίσσεια γλυκόζης διεγείρει τη γλυκοζυλίωση, μια διαδικασία που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή AGEs (Advanced Glycation End products), ουσίες που δημιουργούν ελεύθερες ρίζες, αυξάνοντας το οξειδωτικό στρες.

Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας επίσης όπως τα αλλαντικά, θα πρέπει επίσης να περιοριστούν. Η συχνή και υπερβολική κατανάλωσή τους ευνοεί την παραγωγή αυτών των ουσιών και την πρόωρη γήρανση.

Διάβασε ακόμη: 5 superfoods που τρως λάθος – και ο σωστός τρόπος για μέγιστα οφέλη

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!