Προετοιμασία: 30 λεπτά
Ψήσιμο: 25 λεπτά
Μερίδες: 6
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
‒ 2 αβγά + έναν κρόκο επιπλέον
Για τα φύλλα
‒ ½ ποτήρι βούτυρο λιωμένο
‒ ½ ποτήρι γιαούρτι
‒ 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
‒ 4 ποτήρια αλεύρι
‒ αλάτι
Για τη γέμιση
‒ 150 γρ. φέτα τριμμένη
‒ 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
‒ 4 πατάτες μέτριες βρασμένες
‒ 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Αδειάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο, όπου ρίχνουμε το γιαούρτι, τα δύο αβγά, το βούτυρο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί.
• Τρίβουμε σε ένα μπολ τις πατάτες, προσθέτουμε τη φέτα, το μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε.
• Παίρνουμε από τη ζύμη κομμάτια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και τα ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα όσο ένα πιάτο του τσαγιού. Βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου λίγη γέμιση και κλείνουμε σχηματίζοντας ένα μισοφέγγαρο.
• Αραιώνουμε τον κρόκο του αβγού με λίγο νερό και αλείφουμε με το διάλυμα τα πιτάκια. Τα αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.
Θέλεις ακόμη περισσότερες Συνταγές από τη Σμύρνη;
Για δεύτερη εβδομάδα το 7ΜΕΡΕΣ TV προσφέρει μια πολυτελή έκδοση μαγειρικής 6 τόμων αφιερωμένη στη μικρασιατική κουζίνα. Μια διαδρομή 100 χρόνων σε γεύσεις και αρώματα αποτυπωμένη σε πάνω από 200 συνταγές. Μια γαστρονομική περιπλάνηση που συνοδεύεται από ιστορικά στοιχεία, συνθέτοντας ένα νοσταλγικό κάδρο της εποχής. Στον πρώτο τόμο «Τα γλυκά της Σμύρνης» και δώρο συλλεκτική γκραβούρα.
Ο δεύτερος τόμος είναι αφιερωμένος στις «Πίτες & Ζύμες».