Υπάρχει κανείς που να θέλει να γεράσει; Πόσο μάλλον να κακογεράσει; Η μακροζωία είναι για όλους μας το ζητούμενο! Ο Dan Buettner συνεργάτης του National Geographic και συγγραφέας των New York Times, έχει πλέον εξειδικευθεί σε άρθρα μακροζωίας. Είναι εξερευνητής, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, παραγωγός και δημόσιος ομιλητής. Έχει κάνει τη συμπαραγωγή ενός βραβευμένου με Emmy ντοκιμαντέρ και κατέχει τρία ρεκόρ Guinness στην ποδηλασία αντοχής.
Κατά καιρούς ο κοσμογυρισμένος αυτός γκουρού Dan Buettner μας αποκαλύπτει κάποια από τα μυστικά των ανθρώπων που ζουν σε μέρη με τα περισσότερα ποσοστά μακροζωίας. Η τελευταία του αποκάλυψη είναι το προζύμι, ένα διατροφικό διαμάντι. Συγκεκριμένα, το υγιεινό ψωμί είναι μια «πραγματική τροφή μακροζωίας».
Γιατί ένας ειδικός στη μακροζωία «ορκίζεται» στο προζύμι;
Η μέθοδος του προζυμιού ή ξινής ζύμης ή φυσικής ζύμης είναι η αρχαιότερη μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για το φούσκωμα του ψωμιού. Το προζύμι αποτελεί μια συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών. Οι μικροοργανισμοί είναι των οικογενειών Saccharomyces και Lactobacillus.
Πώς μας ωφελεί το προζύμι
#1 Οδηγεί σε πολύ πιο ομαλή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα συγκριτικά με το ψωμί με μαγιά. Αυτή η επίδραση κρατάει για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση ψωμιού, σαν φάρμακο που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
#2 Βελτιώνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη γλουτένη και έτσι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα μπορούν πολύ πιο εύκολα να τρώνε ψωμί με προζύμι.
#3 Διασπά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του φυτικού οξέος που περιέχεται στο ψωμί ολικής άλεσης και δεν επιτρέπει στον οργανισμό μας να αφομοιώσει κάποια στοιχεία (σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο κ.λπ.), με μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.
#4 Επίσης, οι μικροοργανισμοί που συνυπάρχουν στο προζύμι αποτελούν στην ουσία προβιοτικούς μικροοργανισμούς. Καταναλώνοντας συχνά προβιοτικά (δηλαδή προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά βακτήρια), μπορεί να έχουμε μια σειρά από ευεργετικές δράσεις, όπως: ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού με την αναστολή της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών και με την καταστροφή τοξικών ουσιών, ενδυνάμωση του οργανισμού όσον αφορά την αντίστασή του στις μολύνσεις, βελτίωση στην ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (νόσος του Crohn, κολίτιδα), καταστολή της δράσης των νιτρωδών και νιτρικών αλάτων που προστίθενται στα προϊόντα κρέατος και τα οποία στον άνθρωπο είναι καρκινογόνες.
#5 Και όπως και άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, το προζύμι είναι εξαιρετικό για την υγεία του εντέρου. Στην πραγματικότητα, αυτή η διαδικασία ζύμωσης έχει πράγματι αποδειχθεί ότι βοηθά την πέψη – γι’ αυτό μερικοί άνθρωποι με ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να έχουν μια πιο ευνοϊκή αντίδραση στο προζύμι, καθώς η ζύμωση μεταμορφώνει το ψωμί και προκαλεί σημαντική μείωση της γλουτένης.
#6 Μια πρόσφατη μάλιστα επιστημονική μελέτη μελέτη έδειξε ότι τα βακτήρια γαλακτικού οξέος στο προζύμι μπορούν να απελευθερώσουν αντιοξειδωτικά κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ζύμωσης. «Και δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί, αλλά όταν τρώτε ένα γεύμα φυτικής προέλευσης με ζυμωτό ψωμί, ο γλυκαιμικός δείκτης αυτού του γεύματος μειώνεται», συνεχίζει ο Buettner. «Έτσι τα σάκχαρα σε αυτό το γεύμα απορροφώνται πιο αργά», και το σώμα σας είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει αυτά τα σάκχαρα για ενέργεια (αντί να τα αποθηκεύσει στο σύστημά σας). Έτσι, όχι μόνο το ίδιο το ψωμί έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από άλλα, αλλά μπορεί να έχει την ικανότητα να μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη ολόκληρου του γεύματος (αν και χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να αποκαλύψουμε αυτό το όφελος).
#7 Εκτός από τα οφέλη που υποστηρίζονται από την επιστήμη, ο Buettner επαινεί το προζύμι και ανθρωπολογικά: Στην ανθρωπολογική του αναζήτηση ανακάλυψε τις κοινότητες που έζησαν περισσότερο και πιο υγιείς και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έφτασαν στα 100 χρόνια έτρωγαν περισσότερο προζύμι. Αυτό από μόνο του κάνει το υγιεινό ψωμί πιο ιδανικό.
“Στη Σαρδηνία, τρώνε ψωμί με προζύμι σχεδόν με κάθε γεύμα για όλη τους τη ζωή – και νομίζω ότι είναι μια πραγματική τροφή μακροζωίας”, λέει.
Διάβασε ακόμα: To σούπερ βότανο που συστήνει ο γαστρεντερολόγος
Yogi food: η “φιλοσοφημένη” διατροφή