Ταξιδεύοντας σε νησιά από τα πράγματα που απολαμβάνω περισσότερο είναι το ωραίο φαγητό σε μικρά παραδοσιακά ταβερνάκια, αλλά και πιο σύγχρονα εστιατόρια με gourmet επιλογές. Φρέσκιες πρώτες ύλες, σαλάτες που κάθε τους συστατικό το γεύεσαι και το απολαμβάνεις, ψάρια και θαλασσινά που μυρίζουν θάλασσα και φυσικά μοναδικά παραδοσιακά γλυκά.

Προσωπικά ειδικά τα καλοκαίρια βγαίνω έξω για φαγητό κυρίως για την ώρα του γλυκού. Πώς να αντισταθείς σε σιροπιαστές πορτοκαλόπιτες με παγωτό, καρυδόπιτα, κορμό και cheesecake! Βέβαια ο πιο πρόσφατος εθισμός μου είναι η γαλατόπιτα. Ο έρωτας μου για εκείνη ξεκίνησε φέτος στα Κύθηρα, όταν μετά από ένα πλούσιο και χορταστικό γεύμα σε ένα από τα ταβερνάκια του νησιού, μας κέρασαν γαλατόπιτα. Κάπου εκεί ξεκίνησα να ψάχνω συνταγές και να σκέφτομαι πότε θα γυρίσω πίσω στη Αθήνα για να φτιάξω ένα ταψί. Βρήκα λοιπόν συνταγή για γαλατόπιτα και μάλιστα γρήγορη, εύκολη και χωρίς φύλλο.

Συνταγή για γαλατόπιτα

ΥΛΙΚΆ

  • 1,5 λίτρο γάλα
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 30 γρ νισεστέ ή κορν φλάουρ
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ πορτοκαλιού ξύσμα
  • 50 γρ βούτυρο κρύο σε κυβάκια

Για επικάλυψη:

  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 ΚΣ ζάχαρη
  • 2 ΚΣ νερό

Για γαρνίρισμα (προαιρετικά):

  • κανέλα
  • άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνω το γάλα με τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω μέχρι να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Βγάζω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει λίγο.
  • Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν.
  • Προσθέτω το σιμιγδάλι, το νισεστέ, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύω.
  • Παίρνω με την κουτάλα της σούπας αρχικά μια κουταλιά από το μείγμα του γάλατος και το ρίχνω στο μπολ, ανακατεύοντας καλά (για να μην ψηθούν τα αυγά). Συνεχίζω όμοια με άλλες δύο κουταλιές (μια-μια).
  • Μεταφέρω τώρα αντίστροφά το μείγμα από το μπολ στην κατσαρόλα, αρχικά με μια-μια κουταλιά και έπειτα όλο μαζί, ενσωματόνοντας το με το γάλα στην κατσαρόλα.
  • Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω διαρκώς μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα. Όταν «κάθεται» στην ράχη της ξύλινης κουτάλας η κρέμα είναι έτοιμη, την βγάζω από τη φωτιά και προσθέτω το κρύο βούτυρο σε κυβάκια ανακατεύοντας να λιώσει.
  • Ρίχνω το μείγμα σε ταψί 33 x 25 εκ, που έχω βουτυρώσει και ραντίσει με σιμιγδάλι.
  • Σε ένα μικρό μπολ χτυπάω ένα αυγό μαζί με λίγη ζάχαρη και νερό.
  • Προσθέτω το μείγμα πάνω από την κρέμα στο ταψί.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C, στις αντιστάσεις για 50 – 60 λεπτά.
  • Μετά τα 30 λεπτά παρακολουθώ κι αν χρειαστεί σκεπάζω με αλουμινόχαρτο για να μην σκουρύνει πολύ το χρώμα της γαλατόπιτας από πάνω.
  • Βγάζω από τον φούρνο και αφήνω να κρυώσει τελείως πριν κόψω σε κομμάτια.
  • Σερβίρω με κοσκινισμένη άχνη και κανέλα.

Δείτε βίντεο με τη συνταγή εδώ

Διαβάστε επίσης:
Πανεύκολη συνταγή για κορμό σοκολάτας με 3 υλικά

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!