Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τη δική μας παράδοση, αναζητούμε γευστικές απολαύσεις και σε άλλες χώρες. Για τη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων το πανετόνε είναι πλέον μια αγαπημένη επιλογή, η οποία έχει κερδίσει επάξια τη θέση της στο γιορτινό τραπέζι.

Γλυκιά, αρωματική και αφράτη ζύμη, σαν ένας συνδυασμός τσουρεκιού και κέικ, φουσκώνει περήφανα, με το εσωτερικό να κρύβει αποξηραμένα φρούτα και σταφίδες, σύμφωνα με την παραδοσιακή, Ιταλική συνταγή.

Η καταγωγή του “panettone” εντοπίζεται στο Μιλάνο, ενώ οι μύθοι γύρω από την ιστορία του είναι ποικίλοι. Πολλοί αποδίδουν την ετυμολογία της λέξης στο “pan de ton” (=το ψωμί της πολυτέλειας), εμπνευσμένοι από την ρομαντική κίνηση ενός νεαρού Ιταλού ευγενή, ο οποίος δημιούργησε το panettone προσπαθώντας να προσεγγίσει την όμορφη κόρη ενός φούρναρη. 

Μια άλλη ιστορία αφορά έναν αφηρημένο σεφ, υπεύθυνο για την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου δείπνου του Ludovico il Moro Sforza που ξέχασε το κέικ στο φούρνο και κάηκε τόσο πολύ που το πέταξαν στο τζάκι. Τότε, ένας νέος αχθοφόρος της κουζίνας με το όνομα Toni, παρατηρώντας την απόγνωση του αφεντικού του, σκέφτηκε ότι ο μόνος τρόπος να σώσει την ημέρα ήταν να χρησιμοποιήσει ό,τι είχε απομείνει στην κουζίνα για να προετοιμάσει ένα άλλο επιδόρπιο.

Και έτσι: αυγά, αλεύρι, φλούδες κίτρου, βούτυρο, ζάχαρη και σταφίδες, όλα μπήκαν στο μπολ. Αυτό που βγήκε ήταν αρωματικό, γλυκό και αντάξιο των συμποσίων του Sforza. Ονομάστηκε “pan del toni”, προς τιμήν του έξυπνου εφευρέτη του.

Σε άλλες περιοχές ισχυρίζονται πως το panettone είναι το πνευματικό τέκνο μιας καλόγριας που ονομάζεται Ughetta. Η Ughetta έζησε σε ένα μικρό μοναστήρι, το οποίο βρισκόταν στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής. Δεν είχαν πολλά τρόφιμα για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Η αδερφή Ughetta όμως ήταν τόσο πεισματάρα που γύρισε τον κόσμο ανάποδα για να προετοιμάσει κάτι εθιμοτυπικό. Πήγε στην κουζίνα και έφτιαξε ένα κέικ από όλα τα απομεινάρια που μπορούσε να βρει. Πριν το βάλει στο φούρνο, έκοψε ένα σταυρό από πάνω του, το οποίο του έδωσε ένα περίεργο τρούλο σχήμα τρούλου μόλις ψήθηκε.

Panettone
Η καταγωγή του “panettone” εντοπίζεται στο Μιλάνο, ενώ οι μύθοι γύρω από την ιστορία του είναι ποικίλοι

Η εύκολη συνταγή του panettone

Αν θέλετε λοιπόν να προσφέρετε κάτι διαφορετικό στους καλεσμένους σας, εμείς σας δίνουμε μια σχετικά εύκολη εκδοχή αυτής της συνταγής. 

Υλικά

 600 γρ.  σκληρό αλεύρι

100 γρ. μαγιά φρέσκια

150 γρ. βούτυρο

3 αβγά

150 γραμμάρια ζάχαρη

400γρ cranberries

ξανθές σταφίδες

ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα (κεράσι, πορτοκάλι,  δαμάσκηνα) 

Εκτέλεση 

Βάζουμε το αλεύρι πάνω στο πάγκο και κάνουμε μία λακκούβα. Τρίβουμε με τα χέρια μας τη μαγιά μέσα στη λακκούβα και την ανακατεύουμε με λίγο αλεύρι. Τρίβουμε και το βούτυρο και το ανακατεύουμε και αυτό.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τέλος προσθέτετε τα φρούτα και τέλος τα αβγά και το νερό.

Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη σαν του τσουρεκιού.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα νωπή και αφήνουμε για 8 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Κατόπιν τοποθετούμε τη ζύμη σε μια φόρμα κυλινδρική και την αφήνουμε για ακόμα δύο ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 2200C. Ψήνουμε για μια ώρα περίπου και ξεφορμάρουμε αμέσως. Κόβουμε το πανετόνε αφού έχει κρυώσει εντελώς μετά από τουλάχιστον 8 ώρες!  

Αν πάλι δεν είστε φανατική της ζαχαροπλαστικής αλλά απολαμβάνετε τα gourmet αγαθά αυτό το panettone των Dolce&Gabbana θα σας ενθουσιάσει.

Η λαχταριστή συνεργασία του brand, με το αρτοποιείο Fiasconaro προσφέρει ένα μοναδικό Panettone με Σικελιανά αμύγδαλα, υλικό-πρωταγωνιστή στη γαστρονομική και ζαχαροπλαστική παράδοση της περιοχής.

Panettone

Το παραδοσιακό ιταλικό γλύκισμα προσφέρεται και σε άλλες εκδοχές (κάστανα και τζαντούγια,  λεμόνι και σαφράν), όλα εμπνευσμένα από τη μακρά ιστορία της Σικελίας και πακεταρισμένα σε πολύχρωμες συσκευασίες που επιμελήθηκαν οι Dolce & Gabbana.

*Τα προϊόντα διατίθενται στο Martini Bar στο Μιλάνο (Corso Venezia 15), σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ιταλία και το εξωτερικό και ηλεκτρονικά εδώ:

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!