Τι να πω για την focaccia; Είναι από τα αγαπημένα μου ιταλικά ψωμιά και την φτιάχνω πολύ συχνά στο σπίτι αφού τα παιδιά μου τρελαίνονται γι’ αυτή. Είναι όμως και τόσα άλλα… είναι το σνακ που μπορούν να πάρουν τα παιδιά μαζί στο σχολείο. Μπορεί να γίνει ένα υπέροχο απογευματινό σάντουιτς. Να συνοδεύσει τη σαλάτα σου ή το φαγητό και ειδικά τις σούπες, είτε φρέσκια ως έχει είτε ως κρουτόν. Να συνεχίσω;
Τι πρέπει να προσέξεις: Η focaccia είναι ένα λεπτό ψωμί, τραγανό από έξω και αφράτο από μέσα. Για να το πετύχεις αυτό, ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο σε δυνατή φωτιά. Όμως, δεν είναι πίτσα που σημαίνει ότι δεν την φορτώνεις με πολλά υλικά. Βάζεις 2-3 υλικά από πάνω και αφήνεις χώρο για να δημιουργηθεί αυτή η υπέροχη τραγανότητα της κόρας.
Υλικά για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι
10 γρ. αλάτι
8 γρ. ξηρή μαγιά
450 γρ. χλιαρό νερό
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις τα στεγνά υλικά. Προσθέτεις το νερό και ανακατεύεις με μία σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνεις 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο και φροντίζεις να πάει σε όλη την επιφάνεια. Καλύπτεις καλά με μεμβράνη και πετσέτα και βάζεις στο ψυγείο για 24 ώρες.
Την επομένη, βγάζεις από το ψυγείο. Στρώνεις λαδόκολλα σε δύο ταψιά και ρίχνεις ελαιόλαδο. Χωρίζεις τη ζύμη στα δυο ταψιά χωρίς να την πιάσεις και αφήνεις για 2-3 λεπτά ώστε να δημιουργηθούν φουσκάλες.
Όταν είναι έτοιμες, ρίχνεις ελαιόλαδο, βρέχεις καλά τα χέρια σου και πατάς με τις άκρες των δαχτύλων σου, ώστε να δώσεις αυτό το χαρακτηριστικό της σχήμα. Πασπαλίζεις με χοντρό αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια τα υλικά της αρέσκειάς σου.
Οι δικές μου προτάσεις
- Η κλασική: ντοματίνια, σκόρδο και δενδρολίβανο.
- Ψητή κολοκύθα, γκοργκοντζόλα, καβουρντισμένα κάσιους και δενδρολίβανο.
- Brie (Μπρι), αχλάδι, μύρτιλο και δενδρολίβανο.
Σε σάντουιτς
Πρόσθεσε μοτσαρέλα, προσούτο, ζαμπόν πάρμας, δενδρολίβανο, λίγο ελαιόλαδο και πιπέρι.
Δες ακόμη: Το πιο λαχταριστό μεσογειακό πρωινό