Στην Ελλάδα δεν χρειαζόμασταν καμία vegan και vegetarian διατροφή για να μάθουμε για τη θρεπτική αξία των οσπρίων, για τη σημαντική τους παρουσία στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας, για την ευκολία και την οικονομία που προσφέρουν στο καθημερινό μας τραπέζι. Δεν χρειάστηκε καμία τάση για να μας κάνει να αγαπήσουμε τα όσπρια, για να ψαχτούμε με συνταγές και παραλλαγές τους για να τα κάνουμε ακόμη πιο νόστιμα, ακόμη πιο ενδιαφέροντα, ακόμη πιο gourmet! Και πάντα ξέραμε που θα βρούμε τα καλύτερα: στην 3αλφα, μια οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί από το 1968.
Που οφείλεται η ποιότητα της 3αλφα
- Στην ομάδα παραγωγών της:
Η 3αλφα ήταν από τις πρώτες εταιρείες που πήραν την πρωτοβουλία ενίσχυσης της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, οργανώνοντας τους Έλληνες παραγωγούς με τους οποίους ήδη συνεργαζόταν από το 2009 και οι οποίοι πια φτάνουν τα 250 μέλη. Οι παραγωγοί αυτοί βρίσκονται σε 5 περιοχές σε όλη την Ελλάδα: Από τον Έβρο και τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Βοιωτία και την Κορινθία. Τα ελληνικά όσπρια της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα καλλιεργούνται στις εξής περιοχές:
2. Στην επιστημονική ομάδα & τις πιστοποιημένες διαδικασίες
Η εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα της 3αλφα επιλέγει τους κατάλληλους σπόρους, ιδιοπαραγώμενους, που ταιριάζουν στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Παράλληλα έχει αναπτύξει και εφαρμόζει Ιδιωτικό Πρωτόκολλο «3αλφα» το οποίο ακολουθείται από όλα τα μέλη της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα και βασίζεται σε ορθές γεωργικές πρακτικές, που έχουν ως αποτέλεσμα:
- Προστασία περιβάλλοντος και αειφορία
- Σωστή χρήση Πόρων: νερό , φυτοφάρμακα, λιπάσματα
- Μείωση του κόστους παραγωγής
- Ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα
- Προστασία καταναλωτή
- Οικονομική στήριξη παραγωγού
Πως επωφελούμαστε όλοι μας από την εφαρμογή του προτύπου της 3αλφα
Ότι φτάνει στο τραπέζι μας είναι το αποτέλεσμα μιας αλυσίδας που ξεκινάει από τον παραγωγό. Η 3άλφα εφαρμόζοντας το παραπάνω πρότυπο διασφαλίζει ώστε το προϊόν που θα κλείσει στα σακουλάκια της θα έχει αξία:
Α) Για τον παραγωγό
- Μείωση των εισροών που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια.
- Δημιουργία προστιθέμενης αξίας και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στο παραγόμενο γεωργικό προϊόν λόγω της διαφορετικότητας του από τα κοινά- συμβατικά προϊόντα.
- Διασφάλιση της παραγωγής ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή για κατανάλωση.
- Προστασία της σωματικής υγείας του παραγωγού μέσα από την πραγματοποίηση ειδικών εκπαιδεύσεων που αφορούν την ορθή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και τη χρησιμοποίηση προστατευτικού εξοπλισμού.
Β) Για τον τυποποιητή-μεταποιητή του γεωργικού προϊόντος
- Αγορά γεωργικών προϊόντων που είναι ασφαλή για κατανάλωση – πιστοποιημένη πρώτη ύλη.
- Εξασφάλιση γεωργικού προϊόντος που είναι ιχνηλάσιμο-κωδικοποιημένο παρέχοντας τη δυνατότητα αναγνώρισης του ονόματος του παραγωγού, του αγροτεμαχίου από το οποίο προήλθε, την ημερομηνία συγκομιδής του αλλά και το σύνολο των καλλιεργητικών φροντίδων που έχει δεχθεί.
- Χρησιμοποίηση του συστήματος ποιότητας για επίτευξη απαιτούμενων ποιοτικών προδιαγραφών από την αγορά.
- Εξασφάλιση σταθερής προμήθειας πιστοποιημένων προϊόντων με συγκεκριμένες εμπορικές προδιαγραφές.
- Δημιουργία προστιθέμενης αξίας και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στο τελικό προϊόν – ευκολότερη πρόσβαση σε νέες και πιο απαιτητικές αγορές.
Γ) Για τον καταναλωτή
- Ασφαλές προϊόν χωρίς χημικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, παραγόμενο με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον
- Δυνατότητα μέσω του συστήματος της ιχνηλασιμότητας να γνωρίζει την προέλευση του προϊόντος
- Ο καταναλωτής απολαμβάνει τρόφιμο με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. που ωφελεί το περιβάλλον και την βιωσιμότητα
Τι είναι το ονοματεπώνυμο που βλέπουμε στις συσκευασίες 3αλφα;
Η 3αλφα μέσα από τις νέες συσκευασίες οσπρίων, προχώρησε επιπλέον στις εξής ενέργειες:
- Δημιουργία λογοτύπου της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα
- Χρυσή Σήμανση πάνω στην συσκευασία ώστε να ξεχωρίζει στο ράφι
- Αναγραφή του ονόματος του καλλιεργητή ή καλλιεργήτριας και του τόπου προέλευσης
Έτσι ξέρουμε όλοι τους ανθρώπους που εργάστηκαν για να βάλουμε εμείς στο τραπέζι μας το καλύτερο πιάτο με όσπρια.
Η δική μας εμπειρία
Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά όλη αυτή την κουραστική, αλλά μαγική διαδικασία καλλιέργειας οσπρίων στη Λάρισα και μάθαμε ότι:
- Η καλλιέργεια των οσπρίων:
- ευνοείται σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας λόγω των επικλινών εδαφών και της καλής στράγγισης τους.
- ωφελεί και τους ανθρώπους αλλά και το έδαφος καθώς αναπτύσσουν συστατικά που το εμπλουτίζουν, ενισχύοντας μέσω αυτών και άλλες καλλιέργειες εκτός από τα όσπρια σε δεύτερο χρόνο. Γι’ αυτό και στην περιοχή της Θεσσαλίας συναντάμε πιο συχνά εναλλασσόμενες καλλιέργειες (αμειψισπορά).
- είναι ένας ιδανικός τρόπος για τους αγρότες να παράγουν ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα με σεβασμό στο περιβάλλον.
- To ξηρό μικροκλίμα που παρατηρείται στην περιοχή της Θεσσαλίας κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας ευνοεί τις ξηρικές καλλιέργειες όπως αυτές των οσπρίων.