Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερο μας απασχολεί το πως θα ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας συστήματος. Η ανησυχία γύρω από τη λοίμωξη Covid19, αλλά και γενικότερα η διαρκής ανάγκη για τη θωράκιση του οργανισμού,  μας προτρέπει να υιοθετήσουμε κάποιες υγιεινές συνήθειες.

Ο επαρκής ύπνος, η σωστή διαχείριση του stress, η συστηματική άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος αλλά και η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα είναι κάποιες από αυτές. Καταλυτικός βέβαια  είναι και ο ρόλος της διατροφής στη θωράκιση του οργανισμού και η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκονται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε κάθε μέρα!

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και πού βρίσκονται;

Πρωτεΐνες: από ζωικές ή φυτικές πηγές όπως κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και θαλασσινά, αυγό, γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), ξηρούς καρπούς και όσπρια (φασόλια, φακές κλπ).

ανοσοποιητικό

Βιταμίνη C: βρίσκεται σε εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρειπφρούτ, ακτινίδια), φράουλες, ντομάτες, κόκκινες πιπεριές και μπρόκολο.

Βιταμίνη Ε: έλαια, ξηροί καρποί (πχ αμύγδαλα) και σπόροι (λιναρόσπορος), αβοκάντο.

Βιταμίνη D: λιπαρά ψάρια (πχ σαρδέλα, σολομός), αυγά

Βήτα-καροτίνη: βρίσκεται σε λαχανικά όπως καρότα, γλυκοπατάτες, σπανάκι, μπρόκολο και ντομάτες.

Προβιοτικά: Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και βρίσκονται στα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλα, τουρσί (πχ ξινολάχανο).

ανοσοποιητικό

Σίδηρος: Αιμικός σίδηρος που περιέχεται στο κρέας (κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό),αλλά και στο συκώτι, το χταπόδι, τα θαλασσινά, το ψάρι.

Μη αιμικός σίδηρος: περιέχεται στο σπανάκι, το μπρόκολο, τη βρώμη, τα τρόφιμα ολικής άλεσης, τα όσπρια, τον αρακά, το τόφου, τους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα), τα ξερά φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα), την κινόα και τη μαύρη σοκολάτα.

Ψευδάργυρος: ζωικές πηγές (οστρακοειδή, θαλασσινά, μοσχάρι) ή από  φυτικές πηγές (φύτρο σιταριού, φασόλια, ξηρούς καρπούς και τόφου).

Χαλκός: Περιέχεται στα θαλασσινά, στους ξηρούς καρπούς (κάσιους, φουντούκια, αμύγδαλα, φυστικοβούτυρο), οι ηλιόσποροι, οι φακές, η πατάτα, τα μανιτάρια και το κακάο.

ανοσοποιητικό

Άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες: κουρκουμάς, πράσινο τσάι, σκόρδο.

Διάβασε ακόμη: Hangover: 10 τροφές που μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!