Το Πάσχα είναι από τις περιόδους που το σπίτι και οι ζωές μας γεμίζουν ωραίες μυρωδιές. Μυρωδιές που μας ακολουθούν από τότε που ήμασταν παιδιά και μας πλημμυρίζουν εικόνες και αναμνήσεις. Το κέικ με πορτοκάλι είναι ίσως από τις πιο χαρακτηριστικότερες στιγμές της παιδικής μας ηλικίας, τότε που κάναμε μύτες για να φτάσουμε το μπολ και να βουτήξουμε τα δάχτυλα μας κρυφά, για να δοκιμάσουμε το μείγμα πριν μπει στον φούρνο.

κέικ

Από τότε μέχρι σήμερα το κέικ πορτοκάλι είναι από τις σταθερές μας συνήθειες για το πρωινό, το απογευματινό σνακ, την ένοχη (ή όχι και τόσο) απόλαυση της ημέρας μας. Αφράτο, γλυκό όσο πρέπει και με φανταστικό άρωμα το κέικ πορτοκαλιού είναι ένας καλός λόγος για να μπούμε στην κουζίνα.

Και επειδή διανύουμε περίοδο νηστείας βρήκαμε, δοκιμάσαμε και προτείνουμε μια πολύ ωραία και εύκολη συνταγή για να κάνετε νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού χωρίς αβγά και χωρίς γαλακτοκομικά.

Δείτε τη συνταγή της Μπαρμπαρίγου και μοιραστείτε την με φίλες και φίλους.

Υλικά 

  • 1/2 φλ. ζάχαρη καστανή (κατά προτίμηση)
  • 1/2 φλ. ηλιέλαιο ή σουσαμέλαιο
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 1 ½ φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 ½ κ.γ. baking
  • 1/2 φλ. σταφίδες ανάμεικτες

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το αλεύρι πρέπει να είναι κοσκινισμένο και ο φούρνος να είναι σωστά προθερμασμένος για να φουσκώσει σωστά το κέικ πορτοκαλιού.

Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το αλάτι και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε.

Διαλύουμε την σόδα μέσα στο χυμό και την προσθέτουμε στο μείγμα για το κέικ.

Ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής άλεσης με το baking powder και το ρίχνουμε στα υγρά. 

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το μείγμα για κέικ μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.

Προσθέτουμε και τις σταφίδες.

Για το ψήσιμο

Ισομοιράζουμε σε λαδωμένη φόρμα για κέικ μιας χρήσεως το μείγμα για το κέικ.

Ψήνουμε στους 170 °C αντιστάσεις για 30 λεπτά ή στον αέρα στους 160 °C για 20-25 λεπτά και θα γίνει φανταστικά αφράτο.

Για το σερβίρισμα

Σερβίρεται πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και συνοδεύει τέλεια τον καφέ σας. Είναι εκπληκτικά αφράτο.

Είναι έτοιμο να το απολαύσετε

Για περισσότερες συνταγές από την αργυρό Μπαρμπαρίγου πατήστε εδώ

Photo Mario MarcetaUnsplash

Διαβάστε επίσης:

Ζυμαρόπιτα: Η πανεύκολη τυρόπιτα με υλικά που έχετε στο σπίτι- Έτοιμη σε 5 λεπτά

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!