Το καλοκαίρι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από θάλασσα και θαλασσινό μεζέ. Ακόμα και οι υψηλές θερμοκρασίες επιβάλουν εύκολα, δροσερά και ελαφριά πιατά.

Το χταπόδι είναι ένα από τα καλύτερα πιάτα που μπορείτε να απολαύσετε άφθονα και σε διάφορες εκδοχές, ειδικά το καλοκαίρι. Παρακάτω σας έχουμε την συνταγή για ξυδάτο χταπόδι που θα λατρέψετε να κάνετε ξάνα και ξανά.

Η συνταγή για τον μεζέ

Για το χταπόδι

  • 1 χταπόδι, (1.200 γρ.), καθαρισμένο
  • 250 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. πιπέρι σε κόκκους, μαύρο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 κ.σ. μηλόξιδο

Για την μαρινάδα

  • 75 γρ. μηλόξιδο
  • 150 γρ. ηλιέλαιο
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 πιπεριά τσίλι, μικρή
  • 1 κλ. δεντρολίβανο

Για το σερβίρισμα

  • ελαιόλαδο
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

  • Κόβουμε τη φούσκα του χταποδιού (την οποία συνήθως έχει καθαρίσει ο ψαράς), τη μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε από πάνω το χταπόδι.
  • Ρίχνουμε το νερό, τους κόκκους πιπεριού, τα φύλλα δάφνης και το μηλόξιδο.
  • Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, τη μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα, ελέγχοντας με ένα μαχαίρι αν το χταπόδι έχει μαλακώσει.
  • Αφαιρούμε το χταπόδι και τη φούσκα του με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα ξύλο κοπής και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  • Κόβουμε το χταπόδι στη μέση και έπειτα κόβουμε τα πλοκάμια.
  • Μεταφέρουμε όλα τα κομμάτια σε ένα βάζο με καπάκι, προσθέτουμε το μηλόξιδο και ανακινούμε ελαφρώς.
  • Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την πιπεριά και το δεντρολίβανο.
  • Κλείνουμε το βάζο με το καπάκι του αεροστεγώς και ανακινούμε ελαφρώς φροντίζοντας όλο το χταπόδι να είναι καλυμμένο από το λάδι.
  • Μετά από 2-3 μέρες μπορούμε να το καταναλώσουμε και συντηρούμε στο ψυγείο για 2-3 εβδομάδες.
  • Αφαιρούμε και σερβίρουμε με ελαιόλαδο και φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Φωτογραφία εξωφύλλου: YuraWhite/IStock

Διαβάστε επίσης:

Παγωτό σοκολάτα χωρίς ζάχαρη: Με ελάχιστες θερμίδες και τέλεια γεύση

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet