Το μωσαϊκό είναι μάλλον το πιο διαδεδομένο ελληνικό γλυκό ψυγείου και ειδικά το καλοκαίρι βρίσκεται σε όλα τα σπίτια. Θυμάμαι να φτιάχνουμε μωσαϊκό ή αλλιώς κορμό μαζί με τη μαμά μου και να το χαίρομαι τόσο πολύ, που μαγειρεύαμε μαζί και εγώ μπορούσα να βουτάω τα χέρια μου στο κακάο και στα μπισκότα.

Βέβαια, το μωσαϊκό μπορεί να γίνει και με παραλλαγές προσθέτοντας μέσα εκτός από μπισκότα -κατά προτίμηση πτι μπερ – και πολλούς ξηρούς καρπούς. Πιο κάτω θα δείτε την συνταγή που βρήκα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου η οποία προσθέτει στον κλασικό κορμό και φουντούκια.

Τα φουντούκια ταιριάζουν φανταστικά με τη σοκολάτα, απογειώνοντας αυτό το έτσι κι αλλιώς πολύ δημοφιλές και αγαπημένο γλυκό.

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 8 κ.σ. κακάο άγλυκο
  • 1 συσκ. ζαχαρούχο γάλα
  • 1½ συσκ. μπισκότα πτι μπερ ολικής άλεσης
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 1 φλ. χοντροκομμένα φουντούκια

Εκτέλεση

Βάζουμε πρώτα σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, το βούτυρο να λιώσει.

Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε με κουτάλα να ενωθούν.

Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Προσοχή, δεν βράζουμε το μείγμα, απλά το ζεσταίνουμε για να διαλυθούν τα υλικά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το κονιάκ.

Σπάμε με το χέρι τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια (όχι σκόνη), τα προσθέτουμε στο μείγμα κι έπειτα προσθέτουμε και τα φουντούκια.

Ανακατεύουμε να καλυφθούν τα μπισκότα από το σοκολατένιο μείγμα κι αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για το σχήμα του μωσαϊκού

Δίνουμε σχήμα σαν σαλάμι στο μωσαϊκό.

Απλώνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας.

Μοιράζουμε το μείγμα με κουτάλι κατά μήκος και δίνουμε σχήμα σαν σαλάμι.

Ρολάρουμε τη λαδόκολλα και κλείνουμε τα πλαϊνά όπως τα καραμελόχαρτα.

Τυλίγουμε τα ρολά σε αλουμινόχαρτο για να κρατήσουν το σχήμα.

Τα παγώνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο (διατηρείται στο ψυγείο).

Διαβάστε επίσης:

Cheesecake: Η 5λεπτη συνταγή χωρίς ψήσιμο για να κερδίσετε τις εντυπώσεις

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!