Το να είσαι παρών την ώρα που τρως, δηλαδή απόλυτα συντονισμένος με την τροφή σου είναι μια αληθινή τέχνη. Η ενσυνειδητότητα αυτή σε βοηθάει να απολαύσεις τις γεύσεις, τα αρώματα, τις υφές, χωρίς να χαλάς την απόλαυση αυτή με αρνητικές σκέψεις, άγχος ή ενοχές.
Στο βιβλίο Savor: Mindful Eating, Mindful Life η Καθηγήτρια και Διατροφολόγος του Harvard Dr. Lilian Cheung, μας επισημαίνει πώς, όταν καταναλώνουμε την τροφή μας με ενσυνειδητότητα, έχουμε καλύτερη επαφή με τα “σήματα” πείνας και κορεσμού που στέλνει ο εγκέφαλος και μπορούμε πολύ πιο εύκολα να ρυθμίσουμε τη σωστή ποσότητα τροφής που καταναλώνουμε.
Σκεφτείτε μόνο, πόσο συχνά τρώμε από ανία, ενώ δεν πεινάμε, γιατί μας έχει καταβάλλει το άγχος ή τρώμε πολύ περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε, βλέποντας ταυτόχρονα τηλεόραση!
Τι ακριβώς είναι η διατροφή με ενσυνειδητότητα;
Σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς Ιατρικού Προγράμματος Center for Mindful Eating, η ενσυνειδητότητα αυτή μας βοηθάει να “γνωρίσουμε” τις σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας και τις σωματικές αισθήσεις που σχετίζονται με το φαγητό και να επαναπροσδιορίσουμε τις λέξεις πείνα και κορεσμό.
Τα πλεονεκτήματά του mindful eating
- Αποκτάμε επίγνωση της σχέσης μας με το φαγητό, συνεπώς και με το σώμα μας.
- Μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε όλες μας τις αισθήσεις όταν τρώμε: την όραση, τη γεύση, την αφή, την όσφρηση.
- Είμαστε «παρόντες» την ώρα του γεύματος. Ζούμε το παρόν, απολαμβάνουμε το φαγητό μας.
- Επιλέγουμε τρoφές που μας ικανοποιούν, τρέφουν το σώμα μας και την ψυχή μας.
- Γνωρίζουμε και κατόπιν ανα-γνωρίζουμε τη σωματική πείνα και τα συναισθήματα κορεσμού.
- Απελευθερωνόμαστε από αντιδραστικά μοτίβα που συνήθως οδηγούν σε στερητικές συμπεριφορές.
- Σεβόμαστε και απολαμβάνουμε το φαγητό μας και κατ’ επέκταση το σώμα και τον εαυτό μας.
Τα σωστά βήματα του mindful eating
- Δημιουργούμε ήρεμες συνθήκες γεύματος: αποφεύγουμε να τρώμε σε θόρυβο, στην τηλεόραση ή γενικά μπροστά σε οθόνη. Και απομακρύνουμε τα κινητά από το τραπέζι μας. Μπορούμε όμως να απολαύσουμε το γεύμα μας ακούγοντας μια ήρεμη, lounge μουσική.
2. Τρώμε αργά και με ηρεμία.
3. Μασάμε αργά εξερευνώντας την τροφή, αναγνωρίζοντας τα υλικά που περιέχονται στο φαγητό μας.
4. Χρησιμοποιούμε όλες μας τις αισθήσεις όταν τρώμε αλλά και όταν μαγειρεύουμε. Το οπτικό ερέθισμα ίσως είναι το πιο δυνατό, αλλά μαθαίνουμε να οξύνουμε και τη γεύση μας. Κλείνουμε τα μάτια μας και μυρίζουμε το φαγητό, αντιλαμβανόμαστε τις υφές του φαγητού, αφουγκραζόμαστε τους ήχους του.
5. Τρώμε πάντα σε καθιστή ίσια θέση στο τραπέζι και πάντα σε πιάτο.
6. Σεβόμαστε το φαγητό που έχουμε μπροστά μας, εκτιμάμε τον κόπο που κάναμε να αγοραστεί και να παρασκευαστεί, και απολαμβάνουμε το γεύμα που εμείς οι ίδιοι φτιάξαμε.
Διάβασε περισσότερα: Θέλεις τέλειο σεξ; χρησιμοποίησε απλώς τον εγκέφαλό σου!