Εάν λατρεύεις τα γλυκά και θεωρείς ότι ποτέ δεν είναι αρκετά, δεν είσαι η μόνη. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την American Heart Association, οι Αμερικανοί καταναλώνουν, κατά μέσο όρο, 77 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα, η οποία είναι τριπλάσια από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για τις γυναίκες. Για να σου δώσουμε μια εικόνα, τέσσερα γραμμάρια ζάχαρης είναι ίσα με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, επομένως 77 γραμμάρια είναι λίγο λιγότερο από μισό φλιτζάνι ζάχαρη!

Το AHA διαπίστωσε επίσης ότι η κύρια πηγή πρόσθετης ζάχαρης προέρχεται από τα αναψυκτικά, με τα snacks και τα επιδόρπια να ακολουθούν. Επειδή, όμως, πολλοί από εμάς καταναλώνουμε περισσότερη ζάχαρη από ό,τι συνιστάται, είναι πιθανό να ξεχνάμε τον αντίκτυπο που έχει στην υγεία μας και ποια μπορεί να είναι τα οφέλη της αποφυγής της.

Αρχικά, ας σκάψουμε λίγο βαθύτερα στο τι θα μπορούσε να κάνει η υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη στο σώμα μας. Σε αντίθεση με τη φυσική ζάχαρη, αυτό το είδος γλυκαντικού περιλαμβάνει σάκχαρα ή σιρόπια που προστίθενται κατά την επεξεργασία ή την προετοιμασία των τροφίμων. Μπορεί να κάνει το φαγητό νόστιμο, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στη γενική υγεία μας. Για παράδειγμα, η Harvard Health Publishing ανέφερε ότι η αυξημένη πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης σχετίζεται με τα πάντα, από διαβήτη και αύξηση βάρους έως λιπώδη ηπατική νόσο.

Όχι μόνο αυτό, αλλά η Mayo Clinic προειδοποιεί ότι η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, γεγονός που συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει μάλιστα ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και ορισμένων μορφών καρκίνου.

ζάχαρη

Δεδομένων όλων αυτών, δεν είναι λίγοι αυτοί που προσπαθούν να κόψουν εντελώς ή για μια δεδομένη χρονική περίοδο τη ζάχαρη από τη διατροφή τους. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά τα οφέλη αξίζουν τον κόπο. Δεν μας πιστεύεις; Διάβασε παρακάτω τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως ζάχαρη για 30 ημέρες.

Λιγότερη φλεγμονή στο σώμα

Η χρόνια φλεγμονή, η οποία επηρεάζει σχεδόν 125 εκατομμύρια Αμερικανούς, έχει συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το Αλτσχάιμερ και η αρθρίτιδα, και τρεις στους πέντε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από αυτές τις φλεγμονώδεις ασθένειες. Μεταξύ άλλων κοινών παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και το χρόνιο στρες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες φλεγμονής, μια ερευνητική μελέτη του 2006 δείχνει ότι η ζάχαρη μπορεί επίσης να συνδέεται άμεσα. Έτσι, το να μάθεις να ζεις χωρίς ζάχαρης μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο ορισμένων από αυτές τις φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου

Μια έκθεση του 2020 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου, με έμφαση στον καρκίνο του μαστού. Η Allison Tallman, MS, RDN, CNSC, διαιτολόγος στο Sporting Smiles, συμφωνεί, «Η κατανάλωση ζάχαρης «τρέφει» τα καρκινικά κύτταρα, ακόμη και εκείνα που έχουν ήδη καρκίνο».

ζάχαρη

Αυξημένη ενέργεια

«Ενώ η ζάχαρη είναι πηγή ενέργειας, ο τύπος της πηγής (γνωστός και ως ποιότητα) είναι το πιο σημαντικό πράγμα», λέει η Tallman. Επισημαίνει ότι η ραφιναρισμένη ζάχαρη, όπως αυτή που βρίσκεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, μπισκότα, πατατάκια και κέικ, μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι νωθρή και ληθαργική.

«Με το να εγκαταλείψουμε αυτές τις τροφές, άρα και τη ζάχαρη, είναι πιθανό να αυξήσουμε την ενέργειά μας και να νιώσουμε καλύτερα από ποτέ», προσθέτει. Έτσι, εάν δοκίμαζες μία αποτοξίνωση από τη ζάχαρη για έναν ολόκληρο μήνα, οι πιθανότητες είναι ότι θα αισθανόσουν μια φυσική αύξηση στα επίπεδα ενέργειας σου.

Καλύτερη υγεία του εντέρου

Εάν παλεύεις με το φούσκωμα και το απρόβλεπτο πεπτικό σύστημα, μπορεί επίσης να θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα από τη ζάχαρη. Όπως αποδεικνύεται, το να κόψεις τη ζάχαρη για ένα μήνα μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία του πεπτικού σου συστήματος, βοηθώντας σε να επιτύχεις μια καλύτερη ισορροπία των «καλών» βακτηρίων του εντέρου.

«Η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες τροφοδοτούν τα κακά βακτήρια στο έντερο, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε πεπτικά προβλήματα», εξηγεί η Jenny Askew, MS, RD, LD, ACSM-EP, διαιτολόγος και πρόεδρος της The Nutrition Clinic for Digestive Health. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αύξηση του πληθυσμού των κακών βακτηρίων όχι όμως και των καλών έχοντας ως αποτέλεσμα γαστρεντερικά προβλήματα όπως αέρια, φούσκωμα, διάρροια ή ακόμα και δυσκοιλιότητα. «Είναι κάτι που μπορεί επίσης να συμβάλει σε φλεγμονώδεις καταστάσεις. Σκέψου ακμή, πονοκεφάλους και εξανθήματα», προσθέτει η Askew.

ζάχαρη

Καλύτερη υγεία των δοντιών

Από τότε που ήμασταν παιδιά, η ζάχαρη ήταν συνώνυμη με τα χαλασμένα δόντια και υπήρχε λόγος γι’ αυτό. Σύμφωνα με το Healthy Food America, οι ενήλικες που καταναλώνουν τακτικά ένα έως δύο ζαχαρούχα ποτά την ημέρα έχουν 30% περισσότερες οδοντικές παθήσεις. Επιπλέον, το HFA αναφέρει ότι τα παιδιά που πίνουν τακτικά αναψυκτικά γεμάτα ζάχαρη διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο οδοντικής τερηδόνας σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν πίνουν. Κατά τη διάρκεια του μήνα που δεν καταναλώνεις ζάχαρη, αντάλλαξε τα ζαχαρούχα ποτά με πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, όπως το ανθρακούχο νερό με γεύση ή το τσάι χωρίς ζάχαρη με λεμόνι.

Ανακούφιση από την κατάθλιψη και το άγχος

Η αποφυγή της πρόσθετης ζάχαρης για ένα μήνα δεν έχει μόνο θετικά αποτελέσματα στο σώμα μας, αλλά και στο μυαλό μας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μελέτη, η υψηλότερη πρόσληψη ζάχαρης σε μια δίαιτα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Σε μια ξεχωριστή μελέτη του 2019, διαπιστώθηκε επίσης ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη νευροβιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, αλλοιωμένες συναισθηματικές καταστάσεις και άγχος.

ζάχαρη

Μειωμένος κίνδυνος διαβήτη

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι «η αυξημένη ζάχαρη στην προσφορά τροφίμων ενός πληθυσμού συνδέθηκε με υψηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από τα ποσοστά παχυσαρκίας». Μια άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, διαπίστωσε ότι ανεξάρτητα από το βάρος ενός ατόμου ή τα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, η κατανάλωση μόνο ενός ζαχαρούχου ποτού την ημέρα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη. Έτσι, αυτός ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, που είναι η πιο διαδεδομένη μορφή διαβήτη, μπορεί να μειωθεί εάν μπορέσεις να κόψεις ή να περιορίσεις σοβαρά την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης.

Καλύτερο δέρμα

Μια πρόσφατη μελέτη στη Γαλλία παρατήρησε πάνω από 24.000 ενήλικες για να διαπιστωθεί εάν οι διατροφικές συνήθειες είχαν κάποια επίδραση στο εάν ένα άτομο παρουσίαζε ακμή ή όχι. Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές ήταν ότι μια δίαιτα γεμάτη ζάχαρη, λιπαρά και ζωικά προϊόντα συνδέθηκε πράγματι με την αύξηση της ακμής ενηλίκων. Έτσι, η διακοπή της ζάχαρης για ένα μήνα μπορεί να είναι ευεργετική και για το δέρμα σου.

Photos: istockphoto.com, pexels

Διάβασε επίσης: Κι όμως αυτό το τσάι μπορεί να κάνει το δέρμα σου να λάμψει.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!