Δεν υπάρχει celebrity που κατά διαστήματα να μην έχει δοκιμάσει μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η γλουτένη πρέπει να αποβάλλεται τελείως από την διατροφή των ανθρώπων που έχουν κοιλιοκάκη. Τι είναι η κοιλιοκάκη θα μου πεις τώρά…
10 facts για την κοιλιοκάκη και τη γλουτένη
#1 Η κοιλιοκάκη είναι το αποτέλεσμα χρόνιας αυτοάνοσης φλεγμονής του λεπτού εντέρου που προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη, από δυσανεξία δηλαδή όταν καταναλώνεις τις πρωτεΐνες των σπόρων των δημητριακών. Τα δημητριακά και τα παράγωγά τους που την περιέχουν είναι το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, η βρώμη, το καμούτ κ.α. Γλουτένη δεν περιέχει το καλαμπόκι και το φαγόπυρο, ενώ στα επιτρεπόμενα δημητριακά συμπεριλαμβάνονται το ρύζι, η κινόα, το κεχρί και ο αμάραντος.
#2 Η μόνη θεραπεία που πρέπει να ακολουθεί κάποιος που πάσχει από κοιλιοκάκη είναι το να αποβάλλει εντελώς τη γλουτένη από τη διατροφή του. Αν δεν το κάνει τα συμπτώματα είναι η διάρροια με έντονη απώλεια βάρους, η αναιμία, τα στοματικά έλκη, ο πόνος στις αρθρώσεις, η δερματίτιδα κ.α. Η κοιλιοκάκη, επίσης, εμποδίζει τη φυσιολογική απορρόφηση των ζωτικής σημασίας θρεπτικών ουσιών, οδηγώντας σε ακόμη περισσότερα προβλήματα υγείας.
#3 Η προστασία από τη γλουτένη ξεκινάει από το σούπερ μάρκετ. Γι’ αυτό διάβασε προσεκτικά τις ετικέτες, καθώς, δεν αποκλείεται να δεις γραμμένο “Μπορεί να περιέχει ίχνη γλουτένης”. Επίσης, μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσεις στα χύμα προϊόντα που την περιέχουν, όπως το ψωμί, καθώς, μπορεί να μολύνει όσα δεν έχουν.
#4 Δεν είναι απλή υπόθεση να καλέσεις για γεύμα κάποιον με κοιλιοκάκη. Πέρα από το φαγητό, για το οποίο πρέπει να γνωρίζεις ακριβώς τι δεν πρέπει να φάει, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική και με τα σκεύη μαγειρικής, τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα. Δεν χρειάζεται, βεβαίως, να αγοράσεις καινούργια, απλά πρέπει να τα πλύνεις όλα πάρα πολύ καλά. Ξεκίνα καθαρίζοντας τέλεια την επιφάνεια εργασίας για να εξαλείψεις όλα τα ίχνη επικίνδυνων συστατικών. Τα σφουγγάρια και οι πετσέτες πρέπει να είναι εξίσου πολύ καθαρά. Στη συνέχεια προετοίμασε πρώτα τα πιάτα χωρίς γλουτένη και μετά αυτά με γλουτένη.
#5 Είναι άλλο η κοιλιοκάκη και άλλο η δυσανεξία στη γλουτένη. Τα συμπτώματα της ευαισθησίας στη γλουτένη είναι ναυτία, εμετός, ευερέθιστο έντερο, εναλλαγή διάρροιας και δυσκοιλιότητας, φούσκωμα, εντερικό πρήξιμο. Δεν αποκλείεται επίσης να παρουσιάσεις δυσκολία στη συγκέντρωση και υπνηλία. Αυτές οι δυσφορίες εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν δημητριακά. Επιπλέον, η ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να υποχωρήσει μετά από μια περίοδο αποχής γλουτένης, σε αντίθεση με την κοιλιοκάκη που πρέπει δια βίου να ακολουθείς διατροφή που δεν θα περιλαμβάνει ίχνος γλουτένης.
#6 Δεν είναι όλα τα εστιατόρια εξοπλισμένα για να προσφέρουν πιάτα χωρίς γλουτένη. Ακόμη κι αν μια πίτσα δεν έχει γλουτένη, εάν ο σεφ ανοίξει τη βάση σε επιφάνεια πασπαλισμένη με υπολείμματα από λευκό αλεύρι θα την μολύνει.
#7 Και τα καλλυντικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν στα συστατικά τους γλουτένη, αλλά δεν είναι επιβλαβή λόγω της ελάχιστης ποσότητας.
#8 Η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι υγιεινή ή ότι θα χάσεις βάρος. Αντιθέτως: μπορεί να είναι γεμάτη παγίδες και λάθη. Τα βιομηχανικά προϊόντα με αλεύρια χωρίς γλουτένη είναι συχνά πλούσια σε λίπη και σάκχαρα. Επίσης, αν έχεις κοιλιοκάκη, με τον αποκλεισμό της γλουτένης θα αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα και θα ανακαλύψεις- ίσως μετά από καιρό- τη χαρά του φαγητού που δεν σε κάνει να νιώθεις χάλια, καταλήγοντας έτσι να πάρεις βάρος!
#9 Αν δεν έχεις κοιλιοκάκη ή δυσανεξία δεν χρειάζεται να κόψεις τη γλουτένη. Το αντίθετο. Τα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από την αποφυγή της γλουτένης για όσους δεν έχουν κοιλιοκάκη. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι ανεπαρκείς σε φυτικές ίνες, σίδηρο, φυλικό οξύ, νιασίνη, θειαμίνη, ασβέστιο, βιταμίνη Β12, φώσφορο και ψευδάργυρο.
#10 Η κοιλιοκάκη δεν είναι παιχνίδι! Σε περίπτωση αμφιβολίας, θα πρέπει να συμβουλευτείς κάποιον γαστρεντερολόγο για να κάνει σωστή διάγνωση και έναν διαιτολόγο να σε βοηθήσει να υιοθετήσεις νέες διατροφικές συνήθειες, απαραίτητες για την υγεία σου.
Από την Κυριακή Απέργη, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, Pedoendo, Msc (Med.Sci), PhDc
Επ. Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Διάβασε ακόμη: Junk Food: Πώς αντιδρά το σώμα μας στο πρόχειρο φαγητό;