Το συγκεκριμένο πιάτο μάλλον δεν το έχεις δοκιμάσει ξανά και αυτό είναι καλό, γιατί θα ενθουσιαστείς ακόμα περισσότερο την πρώτη φορά, που θα το δεις να βγαίνει από τον φούρνο. Το κέικ καρμπονάρα θυμίζει πολύ τη γεύση της κλασικής και αγαπημένης καρμπονάρας, όμως είναι πιο πλούσιο σε υλικά και σίγουρα πιο απολαυστικό.

Μπορεί να μην είναι διαιτητικό φαγητό, αλλά σίγουρα αξίξει κάθε θερμίδα του. Η τραγανή του κρούστα έρχεται να δέσει τέλεια με το κρεμώδες, ρευστό εσωτερικό του από τυριά, καπνιστό ζαμπόν και παχύρευστη κρέμα γάλακτος.

Το τελικό αποτέλεσμα εκτός από κολασμένα γευστικό είναι και πολύ όμορφο στην όψη. Είναι ιδανικό για καλέσματα και τραπέζια με φίλους και οικογένεια. Βάλτε το στη μέση του τραπεζιού και συνοδεύστε το με ελαφριές σαλάτες και λευκό κρασί.

Υλικά:

400γρ μακαρόνια
ελαιόλαδο
100 γρ σκληρό τυρί, όπως παρμεζάνα, τσένταρ, γραβιέρα
3 μεγάλα αβγά ελευθέρας βοσκής
250ml διπλή κρέμα
250 γραμμάρια καπνιστό ζαμπόν υψηλής ευημερίας
3 κλωναράκια φρέσκο ​​δεντρολίβανο

κέικ

Εκτέλεση

-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC

-Βράζετε τα μακαρόνια σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, στη συνέχεια τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν στον ατμό και να κρυώσουν

-Εν τω μεταξύ, καλύψτε το εσωτερικό (τα τοιχώματα) μιας φόρμας για κέικ 20 εκ. με λάδι και στη συνέχεια τρίψτε μια λεπτή στρώση τυριού σε όλη τη βάση, ανακινώντας την από όλες τις πλευρές.

-Μόλις κρυώσουν τα μακαρόνια, τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ. Στη συνέχεια χτυπήστε και προσθέστε τα αβγά, μαζί με την κρέμα γάλακτος και μια γενναιόδωρη πρέζα μαύρο πιπέρι.

-Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε το ζαμπόν, τρίβουμε ψιλά το υπόλοιπο τυρί μας, ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τα φύλλα του δεντρολίβανου.

-Ανακατέψτε καλά και στη συνέχεια τοποθετήστε το στη φόρμα του κέικ.

-Ψήνουμε για 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν, να γίνουν τραγανά και να ψηθούν.
Αφήστε το κέικ καρμπονάρα να καθίσει για 3 λεπτά στη φόρμα, στη συνέχεια περάστε προσεκτικά και με σιγουριά ένα μαχαίρι γύρω από το χείλος και αναποδογυρίστε το σε ένα πιάτο.

-Σερβίρεται υπέροχα με μια φρέσκια, ζουμερή σαλάτα με λεμόνι στο πλάι.

Διαβάστε επίσης:

Η Μεσόγειος στο πιάτο μας: Η αυθεντική ιταλική συνταγή για ζυμαρικά με αρωματική κρέμα λεμονιού

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!