Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να φας ένα φρεσκοκομμένο παγωμένο καρπούζι μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα; Το φρούτο αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανέμελη διάθεση της πιο όμορφης εποχής του χρόνου. Πέρα από τη λαχταριστή γλυκιά του γεύση έχει επίσης μεγάλη θρεπτική αξία. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, C και αντιοξειδωτικά, ενώ συγχρόνως έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε σύγκριση με άλλα τροπικά φρούτα.

Όμως, αυτά τα οφέλη για τον οργανισμό μπορεί να έρθουν μαζί με κάποιες κρυφές «παρενέργειες». Δες παρακάτω ποιες είναι και είμαστε σίγουροι πως θα σε εκπλήξουν.

Καρπούζι

Πεπτικά προβλήματα

Το καρπούζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, η οποία είναι μια φυτική ένωση στην κατηγορία FODMAPs. Τα άτομα με ιστορικό πεπτικών προβλημάτων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν τα FODMAP για να αισθάνονται καλύτερα. Όμως, δεν είναι όλοι ευάλωτοι σε αυτήν την κατηγορία τροφίμων και ο πειραματισμός με ένα πρωτόκολλο απόκλισης του φρούτου αυτού από τη διατροφή σου μπορεί να λειτουργήσει για εσένα εάν υποψιάζεσαι ότι το καρπούζι συμβάλλει στα κοιλιακά σου προβλήματα.

Βοηθά στην εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Αν αφεθούν ανεξέλεγκτες, οι ελεύθερες ρίζες έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν καρκινικά κύτταρα. Το λυκοπένιο είναι το αστέρι της παράστασης εδώ. Συνήθως, οι ντομάτες λαμβάνουν όλα τα εύσημα ως καλή πηγή λυκοπενίου, ωστόσο το καρπούζι παρέχει στην πραγματικότητα σχεδόν 40% περισσότερο λυκοπένιο από τις ωμές ντομάτες! Τα αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου, προάγουν την αντιγήρανση και επιδιορθώνουν τα κατεστραμμένα κύτταρα στο σώμα.

Διάβασε τη συνέχεια στο elle.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!