Ο καγιανάς ή αλλιώς στραπατσάδα είναι ένα πιάτο με ιστορία χρόνων. Εύκολο, γρήγορο και χορταστικό είναι ιδανικό για το καλοκαίρι.
Η στραπατσάδα είναι ένα δημοφιλές πιάτο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα στα νησιά του Ιονίου, λόγω της διαθεσιμότητας και του χαμηλού κόστους των συστατικών (φρέσκες ντομάτες, αυγά και ελαιόλαδο). Συχνά παρασκευάζεται «επί τόπου» και σερβίρεται για μεσημεριανό γεύμα ή ένα ελαφρύ σνακ. μπορεί όμως να σερβιριστεί και κρύο. Το πιάτο είναι γνωστό και ως καγιανάς, κοσκοσέλα, ή μενεμένη.
Η προετοιμασία του καγιανά είναι γρήγορη και εύκολη: οι ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες ντομάτες ψήνονται σε τηγάνι με ελαιόλαδο και πιπέρι μέχρι να γίνουν μια πηχτή σάλτσα. Στη συνέχεια προστίθενται τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύονται μέχρι να βράσουν. Το τυρί φέτα μπορεί προαιρετικά να προστεθεί λίγο πριν σβήσετε τη φωτιά. Προσθέστε ρίγανη, θυμάρι ή άλλα αποξηραμένα βότανα και έτοιμος!
Υλικά Για τον καγιανά
- 4 ώριμες και σφικτές ντομάτες
- 6 αυγά
- ¼ φλ. κούπας ελαιόλαδο
- ½ φλ. τρίμματα φέτας
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
- Φρυγανισμένο ψωμί για το σερβίρισμα