Η Μεσόγειος είναι πλούσια σε γεύσεις και αρώματα και αυτό αποτυπώνεται έντονα και στην κουζίνα της. Τόσο η ελληνική όσο και η ιταλική κουζίνα μας προσφέρουν πληθώρα συνταγών, που βασίζονται στα φρέσκα λαχανικά, τα αρωματικά μυρωδικά και τα μπαχάρια. Τα ζυμαρικά αποτελούν ίσως το πιο δημοφιλές πιάτο και όχι άδικα. Γίνονται γρήγορα, με αμέτρητες παραλλαγές και με τη δυνατότητα να τα προσαρμόσουμε με βάση την έμπνευση της στιγμής, αλλά και τα υλικά που έχουμε στο ψυγείο μας.

Η Pasta al Limone είναι μία από τις πιο δημοφιλείς συνταγές για ζυμαρικά, ελαφριά, με γεμάτη γεύση και πλούσια κρέμα με ελαφριά υφή και έντονο άρωμα λεμονιού. Το κλειδί για αυτό το πιάτο βρίσκεται στα μόλις 5 συστατικά του με πρωταγωνιστή το λεμόνι, που χαρίζει αυτή τη λαμπερή αίσθηση εσπεριδοειδών. Αν θέλετε συνοδευτικό μια πράσινη σαλάτα και μπόλικο φρεσκοψημένο ψωμί είναι ό,τι πρέπει.

ζυμαρικά
DronG/iStock


Συστατικά

1 λεμόνι
1 πακέτο σπαγγέτι ή άλλα μακριά ζυμαρικά
Αλάτι
¾ φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα γάλακτος
6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
¾ φλ ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση


Βήμα 1
Χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή λαχανικών, αφαιρέστε δύο λωρίδες από 1 λεμόνι. Κόψτε κάθε λωρίδα κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες, αφήστε στην άκρη για το σερβίρισμα. Τρίψτε το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Κόψτε το ξύσμα λεμόνι στη μέση και στύψτε αρκετό φρέσκο ​​χυμό λεμονιού για να βγάλετε 2 κ.σ.

Βήμα 2
Βράστε τα μακαρόνια ή άλλα μακριά ζυμαρικά σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα σε βραστό αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να γίνουν πολύ al dente (τα ζυμαρικά θα τελειώσουν το μαγείρεμα στη σάλτσα).

Βήμα 3
Εν τω μεταξύ, προσθέστε ¾ φλιτζανιού παχύρρευστη κρέμα γάλακτος στην κατσαρόλα με το ξύσμα λεμονιού και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει το υγρό, περίπου 2 λεπτά. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια προς χαμηλή. Χτυπάμε με σύρμα 6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, 1 κ.γ. κάθε φορά, μέχρι να λιώσει και να γίνει κρεμώδης η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βήμα 4
Λίγο πριν τα ζυμαρικά να γίνουν al dente, αφαιρέστε 1½ φλιτζάνι από το νερό μαγειρέματος των ζυμαρικών. Προσθέστε ¾ φλιτζάνι υγρό μαγειρέματος ζυμαρικών στη σάλτσα κρέμας και επαναφέρετε σε μέτρια φωτιά. Χρησιμοποιώντας λαβίδες, μεταφέρετε τα μακαρόνια σε μια κατσαρόλα με σάλτσα. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά, ανακατεύοντας συχνά και προσθέτοντας την ψιλοτριμμένη παρμεζάνα (περίπου ¾ φλιτζάνι) λίγη-λίγη, μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει κρεμώδης η σάλτσα, περίπου για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με τον κρατημένο χυμό λεμονιού. Αν η σάλτσα σας φαίνεται σφιχτή, προσθέστε 1-2 κ.σ. περισσότερο υγρό μαγειρέματος ζυμαρικών (οι σάλτσες κρέμας σφίγγουν πολύ γρήγορα). Αλατοπιπερώνουμε, αν χρειάζεται.

Βήμα 5
Μοιράζουμε τα ζυμαρικά σε μπολ. Καρυκεύουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και μετά γαρνίρουμε με τις λωρίδες από ξύσμα λεμονιού.

Διαβάστε επίσης:

Η 5λεπτη συνταγή για τυρόπιτα με γιαούρτι χωρίς φύλλο

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!