Όπως σας έχω ξαναπεί, έχω τις δικές μου σταθερές συνταγές από τους αγαπημένους σε όλους μας σεφ, τις οποίες φτιάχνω συστηματικά. Με τα χρόνια μάλιστα έχω προσθέσει τις δικές μου παραλλαγές είτε γιατί με διευκολύνουν, είτε γιατί έτσι ταιριάζουν περισσότερο στις γεύσεις μου. Μια από αυτές τις συνταγές είναι ο κορμός σοκολάτας της Αργυρούς.
Αυτό το γλυκό που θυμίζει τόσο πολύ μανούλα, δεν το βαριέσαι ποτέ! Γίνεται χωρίς μίξερ, στην κατσαρόλα και αν παραλείψεις μια παρασκευή πραγματικά γίνεται σε ελάχιστο χρόνο! Και είναι συγκλονιστικός.
Υλικά
Για τον κορμό σοκολάτας
200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
150 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
1 ζαχαρούχο γάλα 400 γραµ.
200 γρ. βούτυρο
70 γρ. κακάο
2 πρέζες αλάτι
1½ συσκ. (350 γραμ.) μπισκότα βουτύρου
40 γρ. κονιάκ (ή λικέρ καφέ)
200 πραλίνα φουντουκιού – μπορείς, αν έχεις χρόνο, να φτιάξεις και τα δικά σου καραμελωμένα φουντούκια όπως δείχνει η αυθεντική συνταγή. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν αξίζει τον κόπο καθώς δεν αλλάζουν και πολλά στη γεύση, ενώ αντίθετα προστίθεται χρόνος στην εκτέλεση.
Για τα καραμελωμένα φουντούκια
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις φουσκώσει την αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
- Αφήνουμε 1΄.
- Ανακατεύουμε με σπάτουλα να λιώσει καλά η σοκολάτα και να γυαλίσει το μίγμα.
- Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
- Στην ίδια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και το αλάτι και ανακατεύουμε. Η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή ίσα που να λιώσουν τα υλικά και να ομογενοποιηθούν για να γίνει λείος και γυαλιστερός ο κορμός σοκολάτας.
- Αφού ομογενοποιηθεί το μίγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε για λίγο να γίνει χλιαρό.
- Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και σπάμε μέσα στον κορμό τα μπισκότα με το χέρι, χοντροκομμένα.
- Προσθέτουμε τα καραμελωμένα φουντούκια και ραντίζουμε τον κορμό σοκολάτας με κονιάκ ή λικέρ καφέ.Ανακατεύουμε πολύ καλά με σπάτουλα.
- Τυλίγουμε το μίγμα σε λαδόκολλα ή διπλή μεμβράνη σχηματίζοντας τον κορμό σοκολάτας.
- Σφίγγουμε τις άκρες της λαδόκολλας ώστε να κρατήσει το σχήμα και παγώνουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για 2 ώρες ή στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει.
- Ο κορμός μωσαϊκό διατηρείται για 1 εβδομάδα στο ψυγείο ή για πολλές εβδομάδες στην κατάψυξη.
Για τα φουντούκια
- Απλώνουμε τα φουντούκια σε ένα ταψί, και ψήνουμε στους 200ºC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να καβουρδιστούν και να ροδίσουν ελαφρά. Τα κρατάμε ζεστά.
- Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 1/4 της ζάχαρης απλώνοντάς τη σε όλη την επιφάνια του τηγανιού, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά να λιώσει.
- Κάθε φορά που λιώνει η ζάχαρη και σκουραίνει το χρώμα, προσθέτουμε άλλο 1/4 ζάχαρης, σταδιακά δηλαδή, ρίχνουμε τη ζάχαρη στο τηγάνι για να γίνει καραμέλα.
- Αμέσως μόλις λιώσει όλη η ζάχαρη, προσθέτουμε τα καβουρδισμένα φουντούκια.
- Ανακατεύουμε να ντυθούν με την καραμέλα και τα αδειάζουμε με μιας όλα τα καραμελωμένα φουντούκια σε λαδόκολλα.
- Τα απλώνουμε με την σπάτουλα όσο είναι καυτά.
- Προσέξτε γιατί το μίγμα καίει πολύ.
- Αφήνουμε τα καραμελωμένα φουντούκια να κρυώσουν τελείως και τα σπάμε με το χέρι σε κομμάτια.
- Τα χτυπάμε λίγα λίγα σε γουδί μέχρι να γίνουν ψιλοκομμένα κομμάτια ή τα βάζουμε λίγα λίγα στο μπλέντερ και τα ψιλοκόβουμε χωρίς να τα κάνουμε σκόνη.
- Για τον κορμό σοκολάτας μωσαϊκό μπορείς να αντικαταστήσεις όλη την διαδικασία για τα καραμελωμένα φουντούκια, με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς εμπορίου.
Διάβασε ακόμη: Η συνταγή του 5λεπτου: τρουφάκια με δυο υλικά