Θυμάσαι τότε που γυρνούσες από τη θάλασσα, άνοιγες το ψυγείο και έβρισκες μέσα τέλειο παγωμένο μπισκοτογλυκό να σε περιμένει; Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά και κυρίως ότι πλέον το γλυκό στο σπίτι το φτιάχνεις πιθανότατα εσύ. Ας είναι, η απόλαυση παραμένει.
Τα γλυκά ψυγείου είναι η γρήγορη, εύκολη και αρκετά οικονομική λύση για να έχεις κάτι δροσιστικό και νόστιμο οποιαδήποτε στιγμή. Και αν είστε μεγάλη παρέα ακόμα καλύτερα. Με λίγα υλικά, που δεν κοστίζουν και πολύ, μπορείς να φτιάξεις μεγάλη ποσότητα και να την αποθηκεύσεις στο ψυγείο για 3-4 μέρες ίσως και παραπάνω – αν και μεταξύ μας δε νομίζω να μείνει τόσο.
Επιπλέον επειδή ξέρω ότι το καλοκαίρι θες κάτι με λίγες θερμίδες και ελαφρύ- με τόση ζέστη δεν αντέχουμε και πολλά – βρήκα τέλεια συνταγή για γλυκό ψυγείου με μπισκότα πτι-μπερ και λαχταριστή κρέμα. Μάλιστα αν θες να κάνεις τη συνταγή πιο υγιεινή μπορείς να αντικαταστήσεις τα μπισκότα πτι-μπερ με μπισκότα ολικής άλεσης. Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου γευστικό.
Η δροσερή κρέμα θα λιώνει στο στόμα και το μπισκότο από κάτω θα δίνει σώμα στο γλυκό, κάνοντας το ακόμα πιο πλούσιο. Προχώρα παρακάτω για να διαβάζεις αναλυτικά τη συνταγή και τον τρόπο εκτέλεσης. Η συνταγή είναι από argiro.gr
Υλικά για το γλυκό
Για τη βάση
- 250 γρ. μαργαρίνη
- 8 κ.σ. (160 γραμ.)
- 1 συσκ. ζαχαρούχο γάλα (400 γραμ.)
- 1 συσκ. μπισκότα ολικής άλεσης (225 γραμ)
- 2-4 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικά)
Για την κρέμα σοκολάτα-βανίλια
- 2 lt φρέσκο γάλα
- 1 φλ. ζάχαρη (220 γραμ.)
- 8 κ.σ. κορν φλάουρ γεμάτες (160 γραμ.)
- 2 βανίλιες
- 200 γρ. σοκολάτα γάλακτος τριμμένη ή ψιλοκομμένη
Για το στήσιμο του γλυκού
- 4 κ.σ. γάλα κρύο
- 4 κ.σ. κονιάκ
- Μπόλικη τρούφα σοκολάτα
- 1 συσκ. μπισκότα πτι μπερ
Εκτέλεση
Κρατάμε 1/2 λίτρο γάλα χωριστά και βάζουμε το υπόλοιπο σε μία κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια να ζεσταθεί.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο 1/2 λίτρο κρύο γάλα που κρατήσαμε.
Στη συνέχεια το ρίχνουμε μέσα στο ζεστό γάλα.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά με σύρμα ή κουτάλα μέχρι να δέσει η κρέμα.
Όταν η κρέμα μας είναι έτοιμη, την ισομοιράζουμε σε δύο μπολ.
Στη μισή δόση προσθέτουμε τη σοκολάτα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά, να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί η κρέμα.
Για τη βάση μωσαϊκό
Σε μία φαρδιά κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε τη μαργαρίνη.
Προσθέτουμε το κακάο και το ζαχαρούχο γάλα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το κονιάκ.
Σπάμε με το χέρι τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια (όχι σκόνη) και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε να καλυφθούν τα μπισκότα από το σοκολατένιο μείγμα.
Αδειάζουμε απλώνοντάς το σαν βάση σε ένα μακρόστενο πυρέξ 25×35 εκ.
Ρίχνουμε πάνω στο μωσαϊκό, σε μια στρώση, την κρέμα βανίλια.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Σπάμε τα πτι μπερ με τα χέρια και τα κάνουμε στρώση όλα πάνω στην κρέμα βανίλια.
Ραντίζουμε με το γάλα και το κονιάκ.
Απλώνουμε σε μια στρώση την κρέμα σοκολάτα.
Αφού κρυώσει λίγο η κρέμα, καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με τρούφα σοκολάτα.
Παγώνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Προαιρετικά, πριν το σερβίρουμε, καλύπτουμε όλη την επιφάνειά του με τη σαντιγί και πασπαλίζουμε με τρούφα.
Διαβάστε επίσης:
Συνταγή του 5λεπτου: Το πιο εύκολο κέικ χωρίς μίξερ