Διαρκώς ακούμε να μας λένε, “μην τρως γρήγορα το φαγητό, δεν κάνει”. Γιατί όμως, δεν κάνει; Ή έρευνα του Harvard Health School μας δίνει την απάντηση.

Ο βασικός λόγος είναι ότι από τη στιγμή που ξεκινάμε το φαγητό, ο εγκέφαλος χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να παραλάβει το μήνυμα του κορεσμού. Συγκεκριμένα, όταν τρώμε αργά, αυξάνονται τα επίπεδα δύο ουσιών που ενεργοποιούν το αίσθημα κορεσμού και της πείνας, ενώ όταν τρώμε γρήγορα μειώνονται. 

τρώμε αργά

Γιατί πρέπει να τρώμε αργά;

# Καλύτερη πέψη

Τρώγοντας αργά, διευκολύνεται η πέψη. Εξάλλου, η διαδικασία της πέψης ξεκινάει με την έκκριση σάλιου στη στοματική κοιλότητα. Επομένως, όσο καλύτερα μασάς την τροφή, τόσο πιο ομαλά θα ολοκληρωθεί η πέψη και θα αφομοιωθούν επαρκώς τα θρεπτικά συστατικά.

τρώμε αργά

# Απώλεια βάρους

Τρώγοντας αργά η απώλεια βάρους διευκολύνεται καθώς προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες. Ο λόγος είναι ότι χρειάζεται περίπου ένα 20λεπτο το μυαλό μας για να δώσει την εντολή ότι έχουμε χορτάσει. Όταν τρώμε γρήγορα, προσπερνάμε το σημείο κορεσμού και συνεχίζουμε να τρώμε χωρίς να το έχουμε πραγματικά ανάγκη, οπότε και αυξάνεται η συνολική πρόσληψη θερμίδων. 

# Περισσότερη απόλαυση

Συνήθως, όταν έχουμε ένα γλυκό θέλουμε να απολαύσουμε τη γεύση του και το τρώμε σιγά σιγά- έτσι δεν μας λιγώνει κιόλας! Αυτό δεν ισχύει μόνο με τα γλυκά, αλλά και με τα φαγητά. Στόχος είναι να απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε. Αν όμως, καταναλώσουμε γρήγορα, δεν γευόμαστε απόλυτα τις γεύσεις, με αποτέλεσμα να τα θέλουμε περισσότερο. 

τρώμε αργά

#Λιγοτερο άγχος και στρες

Το να τρώμε αργά μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος και το στρες, διότι όταν τρώμε γρήγορα είναι σαν να μπαίνουμε σε fast mood όπου πρέπει να τα προλάβουμε όλα. Αν τρώμε αργά όμως, απολαμβάνουμε το φαγητό με ηρεμία και όχι σαν να μας κυνηγάνε.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έκαναν «γρήγορες μπουκιές» είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα (11,6%) να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο, σε σχέση με όσους έτρωγαν με κανονικό ρυθμό (6,5%) ή με αργό (2,3%). Επιπλέον, όσοι έτρωγαν πιο γρήγορα, μέσα σε μια πενταετία είχαν πάρει περισσότερα κιλά, είχαν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και υψηλότερο σάκχαρο, σε σχέση με όσους έτρωγαν αργά.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!