Έχεις διαπιστώσει ότι όπως και να νιώθεις καταλήγεις να τρως; Δεν είσαι μόνη. Μάλιστα είναι αρκετά σύνηθες. Τι συμβαίνει; Το σώμα χρησιμοποιεί την πείνα ως φυσικό σήμα για να μας δείξει ότι χρειάζεται τροφή. Ωστόσο, πολλές φορές το σώμα ζητά συνεχώς φαγητό και αισθανόμαστε πεινασμένοι όλη την ώρα. Κι αυτό όπως είναι φυσιολογικό οδηγεί σε υπερφαγία.
Η αλήθεια είναι ότι η πείνα είναι μόνο ένας από τους πολλούς λόγους που τρώμε, καθώς το φαγητό εκτός από φυσιολογική ανάγκη είναι και κοινωνική, αλλά και συναισθηματική. Τις περισσότερες φορές, είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που μας κάνουν να τρώμε υπερβολικά και επανειλημμένα. Συγκεκριμένα:
1. Συναισθηματική διατροφή
Σταμάτα να προσπαθείς να γεμίσεις το κενό μέσα σου με φαγητό. Τo συναισθηματικό φαγητό φαίνεται ότι απλώς κάνει τα πράγματα χειρότερα. Γιατί προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, αλλά οι πιθανότητες να αισθανθείς ενοχές και σχεδόν άρρωστη μετά είναι περισσότερες. Μάθε να αντιμετωπίζεις τα συναισθήματά σου μιλώντας σε φίλους ή ειδικούς και απόφυγε τα ερεθίσματα – βλέπε γεμάτο ντουλάπι με λιχουδιές.
2. Διατροφικές ελλείψεις
Η ανεπιθύμητη πείνα η οποία σταδιακά οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να οφείλεται και σε διατροφικές ελλείψεις και συγκεκριμένα σε έλλειψη πρωτεΐνης και ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Αυτά μπορεί να σε κάνουν να λαχταράς τα πάντα, από τυρί μέχρι σοκολάτα και τηγανητές πατάτες. Για να αποφύγεις την υπερκατανάλωση τροφής, βεβαιώσου ότι η διατροφή σου περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
3. Φαγητό από βαρεμάρα
Όταν βαριόμαστε, ο εγκέφαλός μας δεν διεγείρεται και η ντοπαμίνη μας, ένας νευροδιαβιβαστής που συνδέεται στενά με τα συναισθήματα ανταμοιβής και ευχαρίστησης, είναι πολύ χαμηλός. Το φαγητό είναι ένας τρόπος να τον αυξήσουμε άμεσα καθώς μας ανακουφίζει, μας χορταίνει, μας χαρίζει μια αίσθηση ανταμοιβής. Οπότε, την επόμενη φορά που η πλήξη θα σου χτυπήσει την πόρτα, απλώς πες: «Αγαπητό μου στομάχι, δεν πεινάς, απλώς βαριέσαι» Και προσπαθήστε να βρεις εναλλακτικούς τρόπους για να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου, όπως μια βόλτα, να ασχοληθείς με κάτι ή απλώς να ακούσεις μουσική!
4. Έχεις πιει πάρα πολύ
Το αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την όρεξη. Ενώ ένα ή δύο ποτά μπορεί να μην έχουν σημαντικό αντίκτυπο, μετά από μερικά ποτά, είναι πιο πιθανό να αναζητήσεις κάποιο αλμυρό ή λιπαρό σνακ, τα οποία συμβάλουν στην υπερκατανάλωση τροφής. Εδώ τι να πούμε. Προσπάθησε να μειώσεις το αλκοόλ που εκτός από την κακή διατροφή σε οδηγεί και σε εθισμό αλλά και προβλήματα υγείας.
5. Τρως επειδή έχεις αγχωθεί
Οι ορμόνες μας συνδέονται άμεσα με την όρεξή μας. Όταν είμαστε αγχωμένοι, το επίπεδο της κορτιζόλης μας αυξάνεται, το ίδιο και η όρεξή μας. Γινόμαστε επίσης πιο επιρρεπείς στις λιπαρές και υψηλές σε θερμίδες επιλογές. Το φαγητό λόγω άγχους είναι μερικές φορές αναπόφευκτό, αλλά το να μάθεις να το ελέγχεις είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της υγείας. Τεχνικές μείωσης του στρες, όπως η αναπνοή, η ενασχόληση με ένα χόμπι ή η αναζήτηση υποστήριξης από αγαπημένα πρόσωπα ή ειδικούς είναι πολύ χρήσιμες σε τέτοιες στιγμές.
6. Ορμονική ανισορροπία
Μια ισορροπημένη διατροφή βοηθά το σώμα να λειτουργεί καλά. Αλλά, εάν δεν λαμβάνεις την τροφή που χρειάζεσαι, το σώμα παράγει την ορμόνη της πείνας γκρελίνη που σε κάνει να νιώθεις πείνα. Η ορμονική ανισορροπία που μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής μπορεί επίσης να συμβεί κοντά στον εμμηνορροϊκό κύκλο.
7. Αυστηρές δίαιτες
Οι αυστηρές δίαιτες και ο περιορισμός της τροφής μπορεί να είναι εξαντλητικά για το σώμα και το μυαλό. Οι άνθρωποι συχνά βιώνουν κόπωση από τη δίαιτα και αισθάνονται ότι στερούνται τα αγαπημένα τους φαγητά. Τότε είναι που όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε μεγάλα γεύματα πλούσια σε θερμίδες. Αντί για αυστηρή δίαιτα με άμεσα αλλά αμφίβολα σε διάρκεια αποτελέσματα, ακολούθησε ένα ευέλικτο πρόγραμμα διατροφής που ταιριάζει στη ζωή, τις επιθυμίες και τις ανάγκες σου. Η ισορροπημένη διατροφή είναι αυτό που χρειάζεται το σώμα και το μυαλό σου και αυτό που θα σε κάνει να νιώθεις συναισθηματικά, κοινωνικά, σωματικά και διανοητικά πολύ καλά!
8. Φαγητό χωρίς σκέψη
Σύμφωνα με μελέτη οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε αλόγιστα όταν κατά τη διάρκεια του φαγητού ασχολούνται και με κάτι άλλο, όπως το κινητό τους. Αντίθετα τρώνε λιγότερο εκείνοι που τρώνε ενσυνείδητα. Οπότε, κλείσε την τηλεόραση, απομάκρυνε το κινητό σου ή φύγε από το γραφείο σου την ώρα του γεύματος και επικεντρώσου σε αυτό.
9. Κοινωνική διευκόλυνση
Τέλος υπάρχει περίπτωση να καταλήξεις να τρως υπερβολικά επειδή έχεις έντονη κοινωνική ζωή. Και όταν είσαι διαρκώς έξω και κρασιά θα πιείς και στο πλατό με τα τυριά θα πάει το χέρι σου και επιδόρπιο θα φας στο τέλος και γενικά συζητώντας μπορεί να καταλήξεις να φας θερμίδες που δεν φαντάζεσαι. Για να τελειώσει η νύχτα σου χωρίς να έχεις φάει για δύο, φάει ένα σνακ για ένα μίνι γεύμα πριν βγεις έξω. Φρόντισε να ενυδατώνεσαι όλο το βράδυ, ειδικά αν καταναλώνεις αλκοόλ και βασικότερο όλων, συντονίσου με τις ενδείξεις του σώματός σου για να το ακούς όταν σου λέει ότι έχεις χορτάσει. Επικεντρώσου στη συζήτηση και στους ανθρώπους και όχι στο δείπνο. Δεν είναι το τελευταίο σου, μην τρως σαν να μην υπάρχει αύριο λοιπόν.
Διάβασε ακόμη: Συναισθηματική ή βιολογική πείνα; Η διατροφολόγος μας λέει τις διάφορες!