H φριτούρα ή φιτούρα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό, που έρχεται από τη Ζάκυνθο και οι νοικοκυρές το φτιάχνουν κάθε χρόνο για να το προσφέρουν ως κέρασμα στην γιορτή του Αγίου Διονυσίου.
Πρόκειται για ένα πολύ ξεχωριστό γλυκό, πεντανόστιμο και εύκολο να το φτιάξετε ενώ είναι ιδανικό και για την περίοδο της νηστείας. Θα ξετρελαθούν μικροί και μεγάλοι και ειδικά τα παιδιά θα το λατρέψουν!
Η φριτούρα είναι στην ουσία μία τηγανητή κρέμα που μοιάζει με το ισπανικό leche frita και απαιτεί μόλις λίγα λεπτά για να τη φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι.
Υλικά για φριτούρα
- 1100 ml. νερό
- 300 gr. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Σπορέλαιο για τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα πασπαλίστε με ζάχαρη και κανέλα
Οδηγίες για τη φριτούρα
- Βάζουμε το νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλάτι. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, σε πολύ μικρές ποσότητες για να μην σβολιάσει και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνεχώς.
- Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια παχύρευστη κρέμα. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα σε πυρέξ ή ταψί 35×25 που έχουμε λαδώσει πολύ καλά.
- Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και λαδώνουμε και την επιφάνεια του βρασμένου σιμιγδαλιού, ελαφρά. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 12-15 ώρες, άν είναι καλοκαίρι τοποθετήστε στο ψυγείο!
- Μετά από 12 ώρες χαράσουμε σε κομμάτια τριγωνικά ή άν θέλετε κόβετε με κουπ πάτ, τετράγωνα και στρόγγυλα κομμάτια! Σε ένα πλατύ βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι και το αφήνουμε να κάψει καλά. Tηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν τα κομμάτια και από τις δύο πλευρές.
- Ακουμπάμε τις τηγανισμένες φιτούρες σε χαρτί απορροφητικό για να τραβήξει το περιττό λάδι!
Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη και κανέλα και σερβίρουμε!
Διαβάστε επίσης:
Συνταγή του 5λεπτου: Το πιο εύκολο κέικ χωρίς μίξερ
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ