H φασολάδα είναι το εθνικό μας φαγητό είτε μας αρέσει είτε όχι. Δεν είναι ούτε ο μουσακάς, ούτε ο γύρος, ούτε η χωριάτικη! Δεν ξέρω πραγματικά να σου πω πόσους Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους έχω αφήσει άφωνους όλα αυτά τα χρόνια που έζησα στο εξωτερικό προσπαθώντας να τους πείσω γι’ αυτό. Και πάντα κατέληγαν να με κοιτούν με ένα βλέμμα καχύποπτο σαν να μη ξέρω για τι πράγμα μιλάω αφού οι περισσότεροι από αυτούς ήταν πεπεισμένοι ότι ήταν ο μουσακάς και σίγουρα κάνω κάποιο λάθος.
Φυσικά ακολουθούσε το εξής ερώτημα: αν η φασολάδα είναι το εθνικό σας πιάτο γιατί δεν σερβίρεται στα εστιατόρια; Και η απάντηση ήταν γιατί α) θεωρείται ένα φτωχό πιάτο για να μπει στο μενού των περισσοτέρων εστιατορίων (πρέπει να πω βέβαια, πως τα τελευταία χρόνια πολλοί σεφ της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας έχουν εντάξει πολλά από τα ταπεινά μας πιάτα στα μενού τους) και β) γιατί η φασολάδα θεωρείται ένα άκρως χειμωνιάτικο πιάτο συνεπώς δύσκολο να βρεθεί στα καλοκαιρινά μενού των τουριστικών περιοχών. Δεν ξέρω πόσους έπεισα τελικά…
Ως οπαδός της μεσογειακής διατροφής, θεωρώ ότι η φασολάδα αλλά και τα όσπρια γενικότερα πρέπει να καταναλώνονται όλο τον χρόνο 1-2 φορές την εβδομάδα. Η σημερινή πρόταση είναι φασολάδα με φρέσκιες ώριμες ντομάτες, πιπεριές και φέτα.
Υλικά
400 γρ. λευκά φασόλια ψιλά ή μέτρια
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 πράσινες πιπεριές κέρατο
2 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 κούπα ελαιόλαδο
100 γρ. τυρί φέτα
Αλάτι και πιπέρι
2-3 κλωνάρια μαιντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ πλένεις τα φασόλια με άφθονο νερό. Τα βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό τόσο όσο να υπερκαλύπτονται. Την επομένη, τα ρίχνεις με το ίδιο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και τα βάζεις σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτεις το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο.
Καθαρίζεις τις ντομάτες από τη φλούδα, τις περνάς από το χοντρό μέρος του τρίφτη και τις ρίχνεις στην κατσαρόλα.
Πλένεις και αφαιρείς το κοτσάνι και τα σπόρια από τις πιπεριές. Τις κόβεις στα δύο (ή αν προτιμάς σε κύβους) και τις προσθέτεις και αυτές μαζί με το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύεις αρκετές φορές στην αρχή μέχρι να απορροφηθεί ο αφρός τους. Δεν χρειάζεται να ξαφρίσεις.
Τα αφήνεις μέχρι να βράσουν και να χυλώσουν. Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από τα φασόλια κάθε φορά. Μπορεί να χρειαστούν από 1 έως 2 ώρες. Καλό είναι να δοκιμάζεις και αν χρειάζεται να προσθέτεις λίγο ζεστό νερό.
Όταν τα φασόλια είναι έτοιμα προσθέτεις τη φέτα και ανακατεύεις 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει. Αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις να κρυώσει λίγο.
Πασπαλίζουμε τα πιάτα με λίγο φρέσκο μαιντανο. Συνοδεύουμε με ελιές, φρέσκο ψωμί ή ότι άλλο μας αρέσει.