Οι υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι προϊόντα που έχουν υποστεί εκτενή επεξεργασία και περιέχουν συστατικά που δεν βρίσκονται φυσικά στην παραδοσιακή διατροφή. Αυτά τα τρόφιμα συχνά περιλαμβάνουν πρόσθετα, όπως συντηρητικά, τεχνητές γεύσεις και χρωστικές, που ενισχύουν τη γεύση και την εμφάνιση, αλλά μπορεί να θυσιάζουν την θρεπτική αξία.
Η αύξηση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιοαγγειακές παθήσεις. Σε αυτή την εισαγωγή, θα εξετάσουμε τη φύση αυτών των τροφίμων, τις επιπτώσεις τους στην υγεία και τη σημασία της επιλογής πιο φυσικών και λιγότερο επεξεργασμένων διατροφικών επιλογών.
Ενώ έρευνες έχουν συνδέσει τα UPFs με την παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η επιστήμη δεν έχει δώσει ικανοποιητικές λύσεις επειδή δεν κάνει διάκριση μεταξύ προϊόντων όπως τα αναψυκτικά και τα πρωτεϊνούχα ροφήματα, παρά τις τεράστιες διαφορές στη διατροφική τους αξία.
Δύο online δημιουργοί που εγκατέλειψαν τα UPFs για 30 ημέρες αποκάλυψαν τις εμπειρίες τους και δεν προτείνουν να το δοκιμάσετε στο σπίτι. Και οι δύο ανέφεραν ότι τα πειράματα τους άφησαν δυστυχισμένους, ανήσυχους και πεινασμένους αν και υπήρχαν κάποια οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) σε έναν από αυτούς.
Ο 46χρονος Gavin Wren, ειδικός σε θέματα πολιτικής τροφίμων από το Λονδίνο, σταμάτησε να καταναλώνει όλα τα UPFs (προϊόντα με περισσότερα από πέντε συστατικά), κάτι που σήμαινε ότι έπρεπε να αποχωριστεί ορισμένα από τα αγαπημένα του, όπως τα Oreos, το bran flakes cereal, το oat milk, τα protein shakes και το peanut butter. Η νέα του διατροφή αποτελούνταν κυρίως από ψάρι, ρεβίθια, dahl, αυγά, λαχανικά και άλλα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (αυτά που συνήθως έχουν μόνο ένα ή δύο συστατικά).
Ανέφερε ότι το άγχος από το να σκανάρει την πίσω πλευρά κάθε συσκευασίας στα σούπερ μάρκετ, η αύξηση των δαπανών για φαγητό και το «να νιώθει ανήσυχος» σε κοινωνικές εκδηλώσεις σε περίπτωση που δεν μπορούσε να βρει τίποτα να φάει τον οδήγησε να επαναστατήσει τελείως με το πείραμα.
Ο κ. Wren δήλωσε: «Ανέβηκαν τα επίπεδα άγχους μου γύρω από το φαγητό έξω από το σπίτι, σε κοινωνικές εκδηλώσεις και στο να αγοράζω τρόφιμα επίσης. Έγινα αρκετά εμμονικός με το να ελέγχω τα συστατικά που αναγράφονται στις συσκευασίες και αυτό φυσικά δεν είναι και πολύ υγιές. Είναι υπέροχο να τρως καλά και να είσαι υγιής, αλλά αν κάθε κοινωνική αλληλεπίδραση προκαλεί λίγο άγχος επειδή δεν ξέρω τι θα μου σερβίρουν, τότε αυτό δεν είναι καλό. Η συμβουλή του μετά το πείραμα είναι να συνεχίσει να τρώει UPFs, αλλά με μέτρο».
Πρόσθεσε: «Αν επιβιώνεις μόνο με Diet Coke και Doritos, τότε σε παρακαλώ άλλαξε την συνήθεια σου αυτή. Αλλά μια διατροφή χωρίς ultra-processed foods, τελικά, είναι μια ακραία διατροφή που δεν νομίζω ότι είναι υγιής στην κοινωνία σήμερα».
Ο Jon Kuhn διαπίστωσε ότι τα UPFs τον έκαναν να νιώθει τόσο θυμωμένος όσο ήταν όταν εγκατέλειψε τα τσιγάρα τις πρώτες εβδομάδες. Αυτό το αποδίδει στην εξάρτησή του από τη ζάχαρη. Πριν από το πείραμα, ο κ. Kuhn ότι ήταν αρκετά ανθυγιεινός ως προς την διατροφή του. Ένα τυπικό πρωινό περιλάμβανε ζαχαρούχα δημητριακά και παρήγγειλε fast food αρκετές φορές την εβδομάδα. Αποφάσισε να τα εγκαταλείψει, ελπίζοντας να χάσει βάρος και να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειάς του καθώς και να αποτελέσει πρότυπο για τα παιδιά του.
Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan, μια διατροφή υψηλή σε ζάχαρη μπορεί να είναι εθιστική, επειδή με την πάροδο του χρόνου το σώμα μπορεί να γίνει πιο ανεκτικό — με αποτέλεσμα κάποιος να τρώει περισσότερο για να αποκτήσει την ίδια «έκρηξη ζάχαρης». Πολλοί ειδικοί έχουν προτείνει ότι η αποτοξίνωση από τη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ενοχλητικότητα, άγχος και αλλαγές στη διάθεση.
Στις πρώτες εβδομάδες του πειράματος, είπε ότι ήταν «δύσκολα» και ότι ήταν συνεχώς αναστατωμένος και αισθανόταν ανήσυχος με οποιονδήποτε ήχο ή μυρωδιά να τον ενοχλεί. «Είναι προς το τέλος της πρώτης ημέρας, και ετοιμάζομαι να μαγειρέψω δείπνο, και είμαι τόσο θυμωμένος» είπε. «Αλλά η γυναίκα μου μού επισήμανε ότι πιθανώς απλά αποτοξινώνομαι από τη ζάχαρη, και σκέφτηκα, έχει περάσει μόνο μερικές ώρες. Είμαι τόσο θυμωμένος».
Αλλά προς το τέλος, διαπίστωσε ότι το πείραμα είχε ανακουφίσει το IBS του, και τώρα έχει ενσωματώσει πολλές περισσότερες μη επεξεργασμένες τροφές στη διατροφή του. «Για πολύ καιρό νόμιζα ότι ήταν απλώς το γενετικό μου υπόβαθρο που με είχε οδηγήσει να έχω συνεχώς το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Έτρωγα πολύ fast food, πολύ junk. Αλλά η σωστή διατροφή έχει πραγματικά βελτιώσει την υγεία μου με πολλούς τρόπους, αν και υπάρχει ακόμα χώρος για ορισμένα ultra-processed foods».
Τα UPFs μπορεί να προκαλούν IBS μέσω της διαταραχής της μικροβιακής κοινότητας στο έντερο, οδηγώντας σε φλεγμονές που προκαλούν την ασθένεια. Είπε επίσης ότι είχε ξεκινήσει να τρώει vegan εναλλακτικά UPFs όπως τα vegan meats.
Photo Credits: Shutterstock
Διαβάστε επίσης:
Τσάι matcha: 6 λόγοι για να το εντάξεις στη διατροφή σου – Βοηθά στην απώλεια κιλών και τη μνήμη