Το βραστό χταπόδι ξυδάτο με λαδορίγανη είναι ένας από τους πιο εκλεκτούς αλλά και εύκολους μεζέδες της Σαρακοστής. Εμείς σας δίνουμε μια πολύ απλή και γρήγορη συνταγή για να “εντυπωσιάσετε” στο Σαρακοστιανό τραπέζι σας.

χταπόδι

Υλικά

1 μεγάλο χταπόδι, 1.800 γρ. έως 2 κιλά περίπου (φρέσκο ή κατεψυγμένο)

1 δαφνόφυλλο

2 – 2 ½ φλ. τσαγιού ξύδι από κρασί

2 – 2 ½ φλ. τσαγιού νερό

ελαιόλαδο και ρίγανη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Αν το χταπόδι είναι κατεψυγμένο, το τοποθετείτε σε ένα μπολ με νερό βρύσης μέχρι να ξεπαγώσει. Αν είναι φρέσκο συνεχίζετε κανονικά.

Τοποθετείτε όλα τα κομμάτια χταποδιού σε μια κατσαρόλα με το φύλο δάφνης, τα καλύπτετε καλά με νερό και τα βάζετε να βράσουν σε υψηλή θερμοκρασία. Μόλις πάρει βράση το νερό, μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε το χταπόδι σας για 1½-2½ ώρες ή μέχρι να μαλακώσει καλά.

Σημείωση: Μετά από τη 1 ½ ώρα αρχίζετε να δοκιμάζετε αν έχει μαλακώσει το χταπόδι σας. Η ακριβής ώρα βρασίματος εξαρτάται από το εάν το χταπόδι σας είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο και από το ακριβές μέγεθός του.

Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα δοκιμάζετε το χταπόδι στο αλάτι. Στις περισσότερες περιπτώσεις το χταπόδι, κατά τη διάρκεια του βρασίματος, θα “απελευθερώσει” από μόνο του  αλάτι και δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε καθόλου. 

Μεταφέρετε το χταπόδι σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ το περιχύνετε με το κρασί και το νερό, τόσο όσο τα υγρά να σκεπάζουν καλά το χταπόδι.

Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε το χταπόδι σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 ώρες. 

Στη συνέχεια, το βγάζετε από το ξύδι με το νερό, κόβετε τα πλοκάμια του σε λεπτές φετούλες, το περιχύνετε με ελαιόλαδο, το πασπαλίζετε με ρίγανη και το σερβίρετε. 

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!