Φτιάξε το δικό σου άλειμμα σοκολάτας-φουντουκιού με αυτή την υγιεινή συνταγή. Αν έχεις παιδιά ή αν η πραλίνα σε κάνει πάντα να αισθάνεσαι σαν παιδί, αυτή η συνταγή θα σου λύσει τα χέρια. Οι χουρμάδες που περιέχει παρέχουν μια φυσική γλυκύτητα που βοηθά στη μείωση της ανάγκης για υπερβολικά πρόσθετα σάκχαρα. Άπλωσε την σε ψωμί, βάλε την σε smoothies ή ανακάτεψε την με το oatmeal σου.
Παίρνει μόλις 15 λεπτά για την φτιάξεις, αν και μαζί με την προετοιμασία που χρειάζεται ο συνόλικος χρόνος φτάνει τα 45. Έχε στο νου σου ότι θα βγουν περίπου 16 μερίδες, με την κάθε μία να αναλογεί σε δύο κουταλιές. Δεν περιέχει αυγά, ούτε γλουτένη και είναι κατάλληλη και για χορτοφάγους.
Υλικά
½ φλιτζάνι ζεστό νερό
¼ του φλιτζανιού χουρμάδες χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένους
1 ¼ του φλιτζανιού ανάλατα ασπρισμένα φουντούκια
1 φλιτζάνι γλυκόπικρη σοκολάτα (60% κακάο), λιωμένη
⅓ του φλιτζανιού σκόνη κακάο
¼ του φλιτζανιού σιρόπι σφενδάμου, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλιές της σούπας λάδι κανόλα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Βήμα 1: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Βήμα 2: Βάζουμε το ζεστό νερό και τους χουρμάδες σε ένα μικρό μπολ. Αφήνουμε να μαλακώσουν και να φουσκώσουν οι χουρμάδες, περίπου 15 λεπτά.
Βήμα 3: Απλώνουμε τα φουντούκια σε μια στρώση στο ταψί. Ψήνουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει, για 12 με 15 λεπτά.
Βήμα 4: Μεταφέρουμε τα φουντούκια σε μπλέντερ υψηλής ταχύτητας ή επεξεργαστή τροφίμων. Αλέθουμε μέχρι να γίνουν λεία, περίπου 3 λεπτά, σταματώντας για να ξύσουμε τα πλαϊνά όταν χρειάζεται. Προσθέτουμε τους χουρμάδες και το βραστό νερό και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα καλά, περίπου 1 λεπτό, σταματώντας πάλι για να ξύσουμε τις πλευρές όταν χρειάζεται. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα, το κακάο, το σιρόπι σφενδάμου, το λάδι, τη βανίλια και το αλάτι. Επεξεργαζόμαστε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και κρεμώδες, για 3 έως 5 λεπτά, και σταματάμε για να ξύσουμε τις πλευρές όταν χρειάζεται και προσθέτουμε επιπλέον νερό, 2 έως 3 κουταλάκια του γλυκού τη φορά, εάν το μείγμα είναι πολύ πηχτό.
Και είναι έτοιμη!
Φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 3 ημέρες ή στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα. Εάν είναι στο ψυγείο, άφησε τη να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρησιμοποιήσεις. (Το μείγμα θα συνεχίσει να πήζει καθώς κρυώνει. Αν γίνει διαχωρισμός, ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθεί.)
Photos: istockphoto.com
Διάβασε επίσης:
Συνταγή του 5λεπτου: H πιο λαχταριστή μους σοκολάτας με 4 μόνο υλικά.