Έχεις παρατηρήσει ότι για την ίδια ποσότητα φαγητού και θερμίδων κάποιος παίρνει βάρος και κάποιος όχι. Γιατί συμβαίνει; Εκτός από το μεταβολισμό και τις καύσεις του παίζει και κάτι άλλο ρόλο. Η ώρα που καταναλώνεται το γεύμα. Το λέει η επιστήμη και έχει και όνομα: Χρονοδιατροφή.

Τι ώρα πρέπει να τρώμε για να χάσουμε βάρος και γιατί;

Είναι σκόπιμο να αναθεωρήσουμε τις ώρες των γευμάτων. Αυτός ο κλάδος της επιστήμης ονομάζεται χρονοβιολογία και στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για χρονοδιατροφή, η οποία αναμφίβολα επιβεβαιώνει τη σχέση μεταξύ των ωρών των γευμάτων, του σωματικού βάρους και της όρεξης.

βάρος

Το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο πολύ στο μεσημεριανό γεύμα, επειδή δεν υπάρχει μεγάλη επιλογή μεταξύ των προγραμμάτων εργασίας και του σχολείου για τα παιδιά. Το κρίσιμο σημείο αφορά στην ώρα του δείπνου. Αν καθυστερούμε πολύ να καταναλώσουμε το βραδινό γεύμα, τότε με την ίδια τροφή και τις ίδιες θερμίδες ο δείκτης μάζας σώματος αυξάνεται.

Ποια ώρα της ημέρας χάνουμε βάρος

Σύμφωνα με τον Roberto Manfredini, καθηγητή ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ferrara όσοι τρώνε αργά το βράδυ έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος από τους άλλους. Η επιβεβαίωση προέρχεται από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 485 ενήλικες, χωρισμένη σε εννέα αυστηρές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές.

Βασικά, το σώμα μας έχει φυσική προδιάθεση να εκτελεί λειτουργίες, ανάλογα με την ώρα της ημέρας και της νύχτας. Αυτός είναι ο λόγος που τρώγοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα διατηρείται ένα υγιές βάρος, ενώ τρώγοντας το βράδυ, όταν το σώμα δεν κινείται ή κοιμάται παχαίνουμε.

βάρος

Αλλά υπάρχουν περισσότερα. Τα οφέλη που αποκομίζονται από τη διατροφή σε τακτά χρονικά διαστήματα δεν αφορούν μόνο στη συσσώρευση λίπους. Βελτιώνονται όλες οι παράμετροι, όπως η LDL χοληστερόλη, η γλυκόζη νηστείας, η ινσουλίνη, το σάκχαρο στο αίμα.

Αρκεί να πούμε ότι, σύμφωνα με το βιολογικό μας ρολόι, οι τιμές του σακχάρου στο αίμα τείνουν φυσικά να αυξάνονται το βράδυ, γι’ αυτό δεν πρέπει να υπερφορτώνουμε τον οργανισμό με μεγάλες ποσότητες τροφής. Το ίδιο ισχύει και για την ινσουλίνη, η οποία απορροφάται φυσικά από τους μύες που τη χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Φαίνεται λοιπόν προφανές πώς η αλλαγή του βιολογικού ρολογιού του σώματός μας δημιουργεί ανισορροπίες που είναι επικίνδυνες για την υγεία και επομένως σίγουρα πρέπει να αποφεύγονται.

Ποιες είναι όμως οι καλύτερες ώρες για να φας και να χάσεις βάρος σύμφωνα με τη χρονοδιατροφή

Ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές που προέρχονται από τη χρονοδιατροφή και σύμφωνα με το βιολογικό μας ρολόι, καλό είναι να γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι ο θυρεοειδής είναι πιο ενεργός μεταξύ 12:00 και 14:00, γι’ αυτό καλό είναι να τρώμε μεσημεριανό σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Όσο για το δείπνο, ωστόσο, οι καλύτερες ώρες είναι μεταξύ 19:00 και 20:00 το βράδυ.

Είναι σημαντικό επίσης όσο περνάει η μέρα, τόσο πιο ελαφριά να είναι τα γεύματα, χωρίς πολλούς υδατάνθρακες και σε μικρές ποσότητες. Από την άλλη, πρέπει να βάζουμε στο πιάτο πρωτεΐνες και μόνο καλά λιπαρά, όπως αβοκάντο για παράδειγμα ή καρύδια.

βάρος

Προφανώς αν κάποιο Σάββατο βγούμε για φαγητό αργά με φίλους δεν είναι πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, ο κανόνας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι πάντα ο ίδιος: δεν είναι η εξαίρεση που κάνει ζημιά, αλλά η κανονικότητα της κακής συνήθειας.

Αν δεν τηρούνται οι κιρκάδιοι ρυθμοί, τότε χάνεται ο φυσικός ή ο «φυσιολογικός» και αντ’ αυτού πυροδοτείται ο παθολογικός ρυθμός που οδηγεί όχι μόνο σε παχυσαρκία αλλά και σε διαβήτη, όγκους, καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οπότε, κράτησε ότι το δείπνο σου πρέπει να είναι ελαφρύ και το αργότερο στις 20.30 το βράδυ. Με αυτόν τον τρόπο είναι επίσης δυνατό να τηρηθεί ένα ευεργετικό διάστημα νηστείας μέχρι το πρωινό της επόμενης ημέρας, που θα καταναλωθεί μέχρι στις 8.30.

Αυτή η κανονικότητα των ωρών γευμάτων, που πραγματοποιείται για τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα, οδηγεί όχι μόνο στη μη αύξηση του βάρους, αλλά και στο να νιώθουμε λιγότερο κουρασμένοι και πιο ενεργητικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διάβασε ακόμη: 5 σνακ που μπορείς να φας άφοβα χωρίς να παχύνεις

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!