Εύκολο, νόστιμο, παραδοσιακό και πολύ γιορτινό, το χοιρινό μέσα στην πιατέλα αποτελεί το απόλυτο χριστουγεννιάτικο πιάτο!
Προετοιμασία: 25 λεπτά
Ψήσιμο: 2 ώρες περίπου
Μερίδες: 4-5
Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια
ΥΛΙΚΑ
‒ 1.200 γρ. χοιρινό (πλάτη χωρίς κόκαλο ή φιλέτο)
‒ χυμό από 2 πορτοκάλια
‒ 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
‒ 3 κ.σ. λευκό κρασί
‒ 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
‒ 80 γρ. Βούτυρο
‒ αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Ανακατεύουμε σε ένα μικρό σκεύος το σκόρδο, το κύμινο, 1 κ.γ. αλάτι και πιπέρι και καρυκεύουμε με το μείγμα το χοιρινό τρίβοντάς το καλά. Μεταφέρουμε το κρέας σε ένα πυρίμαχο σκεύος και σκορπίζουμε πάνω του το μισό βούτυρο κομμένο σε κυβάκια.
• Το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για μία ώρα περίπου. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μία ώρα, να μαλακώσει και να ροδίσει το κρέας.
• Το βγάζουμε από το φούρνο και ανακατεύουμε σε ένα κατσαρολάκι τη σάλτσα του ψητού με το κρασί. Βράζουμε το μείγμα για 2 λεπτά.
• Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύοντας καλά. Σερβίρουμε το κρέας σε φέτες και χωριστά τη σάλτσα του.