Ένα από τα εναλλακτικά και κλασσικά κρέατα που βρίσκει κάποιος στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων είναι το χοιρινό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που προτιμάται το συγκεκριμένο κρέας και όχι η γαλοπούλα: πρώτον, γιατί είναι σχετικά εύκολο στη μαγειρική του, δεύτερον, είναι δύσκολο να υπάρξουν δυσαρέσκειες στο τραπέζι και τρίτον, γιατί είναι οικονομικότερο σε σχέση με τα άλλα κρέατα.

Χοιρινό
Το χοιρινό είναι ένα από τα εναλλακτικά και κλασσικά κρέατα που βρίσκει κάποιος στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων

Πάμε λοιπόν να σου πω τι μπορείς να φτιάξεις αυτά τα Χριστούγεννα αν επιλέξεις να φτιάξεις χοιρινό. Στο χοιρινό, το μπούτι και το στήθος θέλουν ιδιαίτερη περιποίηση για να είναι μαλακά. Δώσε τους λίγη προσοχή και χρόνο και το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει.

Υλικά

  • 1,5 κιλό χοιρινό μπούτι (χωρίς κόκκαλο)
  • 100ml πετιμέζι
  • 330ml μπίρα
  • 2 κ. σ. μουστάρδα
  • 4 + 4 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 800γρ. Baby πατάτες
  • 1 κ. γ. ρίγανη και θυμάρι
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σκίζεις καθέτως το κρέας, όχι μέχρι κάτω, και το βάζεις σε ένα βαθύ μπολ με το σκίσιμο προς τα πάνω. Ανακατεύεις τη μπίρα, το πετιμέζι, τη μουστάρδα το θυμάρι, τη ρίγανη, 4 κ. σ. ελαιόλαδο και περιχύνεις το κρέας φροντίζοντας να πάει παντού το μείγμα. Ρίχνεις και τα καρότα. Σκεπάζεις και βάζεις στο ψυγείο για 24 ώρες γυρνώντας κατά διαστήματα.
  • Την επομένη βγάζεις το κρέας από τη μαρινάδα και την κρατάς στην άκρη.
  • Ταμπονάρεις ώστε να είναι στεγνό, ρίχνεις αλάτι και πιπέρι και το δένεις με ειδικό σπάγκο σε τρία σημεία. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζεις 4 κ. σ. ελαιόλαδο σε τηγάνι και το σοτάρεις από όλες τις πλευρές για να το θωρακίσεις. Το βάζεις στη γάστρα.
  • Πλένεις και καθαρίζεις τις πατάτες, ρίχνεις αλάτι, πιπέρι και τις βάζεις γύρω από το κρέας.
  • Περιχύνεις με τη μαρινάδα, σκεπάζεις και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 3 με 3,5 ώρες.
  • Γυρνάμε δυο φορές ενδιάμεσα. Τα τελευταία 10 λεπτά ψήνουμε χωρίς καπάκι .

Για το σερβίρισμα: κόβουμε το κρέας σε φέτες και περιχύνουμε με το ζουμί του.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!