Το κέικ είναι η μεγάλη μας αγάπη από τότε που ήμασταν παιδιά και κάναμε τις πρώτες μας μαγειρικές μαζί με τη μαμά μας.

Θυμάσαι που χτυπούσαμε με τις ώρες το μείγμα μέχρι να γίνει αφράτο και ομοιογενές; Και ταυτόχρονα βουτούσαμε κρυφά τα δάχτυλα μας για να δοκιμάζουμε; Αυτές τις ωραίες στιγμές επαναλαμβάνουμε συχνά και ειδικά το Σαββατοκύριακο που έχουμε περισσότερο χρόνο για να αφιερώσουμε στην κουζίνα.

Αυτό το κέικ που σας έχουμε σήμερα είναι πιο γευστικό από το κλασικό μαμαδίστικο αφού έχει πραλίνα μέσα και φουντούκια στην επικάλυψη. Είναι εύκολο και θα σε αποζημιώσει για τον χρόνο που θα του αφιερώσεις.

Συστατικά για το κέικ2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Βήμα 1ο για την πραλίνα

2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.σ. ανοιχτή καστανή ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

2 κ.σ. κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους

1/2 φλιτζάνι καβουρδισμένα ψιλοκομμένα φουντούκια

Βήμα 2ο για το κέικ

2 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 φλιτζάνι (1 ξυλάκι) ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο

1 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

2 μεγάλα αυγά

2 κουταλιές της σούπας καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

2/3 φλιτζάνι πλήρες γάλα

1/3 φλιτζάνι άλειμμα φουντουκιού-σοκολάτας (όπως Nutella)

2 κ.σ. σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη

κέικ
iStock

Οδηγίες εκτέλεσης κέικ

Για την πραλίνα: Χτυπήστε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας ή ένα πιρούνι, απλώστε το βούτυρο σε μείγμα μέχρι η υφή να γίνει εύθρυπτη. Ανακατεύουμε τα φουντούκια.

Φτιάχνουμε το κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο. Επικαλύψτε την φόρμα με μαγειρικό σπρέι.

Συνδυάστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ. Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ με ένα ηλεκτρικό μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει ελαφρύ και αφράτο, για 3 με 4 λεπτά. Προσθέστε τα αυγά, 1 κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ανακατεύουμε τη βανίλια.

Με το μίξερ στο χαμηλό, προσθέστε το μισό μείγμα αλευριού στο μείγμα του βουτύρου και μετά το μισό γάλα, χτυπώντας μέχρι να ομογενοποιηθεί. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο μείγμα αλευριού και γάλα.

Μεταφέρετε τη μισή ζύμη σε άδειο μπολ με το μείγμα αλευριού. Προσθέστε άλειμμα φουντουκιού-σοκολάτας, σκόνη κακάο και 1 κουταλιά της σούπας ζεστό νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.

Τοποθετήστε 1/4-φλιτζάνι μεζούρες ζύμη σε έτοιμο ταψί, εναλλάξ μεταξύ σοκολάτας και βανίλιας. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να απλώσετε κάθε μεζούρα ζύμης στις άκρες του ταψιού. Περάστε απαλά το μαχαίρι μέσα από το κουρκούτι κατά μήκος μερικές φορές για να στροβιλιστεί.

Ψήνετε μέχρι να φουσκώσει και να σφίξει η κορυφή, περίπου 40 λεπτά. Συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο, για 20 με 25 λεπτά. (Καλύψτε με αλουμινόχαρτο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 λεπτών για να μην μαυρίσει υπερβολικά.) Αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά, στη συνέχεια μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε σε φέτες, περίπου 1 ώρα.

Διαβάστε επίσης:

Συνταγή για κολασμένο κέικ καρμπονάρα – Crispy απ’ έξω και κρεμώδες μέσα

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet