Λίγο πριν το κέντρο αδειάσει για τα καλά εμείς σας προτείνουμε 5 μαγαζιά για να απολαύσετε τα αργόσυρτα πρωινά του καλοκαιριού με πλούσιο brunch
First things first – για να συνεννοούμαστε δηλαδή. Το μπραντς το γνωρίσαμε περίπου μετά το 2010 στην Ελλάδα ως μια τάση που κατέκλυσε τα μαγαζιά και τα λεξιλόγια της κάθε γειτονιάς. Μπορεί στο χωριό να μην βρίσκεις freddo espresso αλλά είναι πολύ πιθανό πλέον να βρίσκεις μπραντς.
Όλοι ξέρουμε πως ο όρος brunch είναι ένας συνδυασμός των λέξεων breakfast και lunch, ως μια λεξική αντικατάσταση του ελληνικού προγεύματος. Σερβίρεται γενικά από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και συνήθως σερβίρεται με αλκοολούχο ποτό (συνήθως σαμπάνια ή κοκτέιλ), λέει η Βικιπαίδεια. Όσο trendy κι αν ακούγεται, το brunch έχει εισαχθεί από το 1895 σε κείμενο του Βρετανού Guy Beringer, για να περιγράψει το πρώτο γεύμα που έτρωγαν οι οικογένειες τις Κυριακές μετά την κυριακάτικη λειτουργία.
Έχουν περάσει 100 και κάτι χρόνια, αλλά το brunch παραμένει μια κυριακάτικη ιεροτελεστία. Γι’ αυτό πριν το κέντρο της Αθήνας αδειάσει ολοκληρωτικά και το brunch μετατραπεί σε φρούτα και club sandwiches στις παραλίες, κάνουμε μια βόλτα στο κέντρο και σταματάμε για λίγο στα πιο ωραία «μπραντσάδικα» γύρω από το Σύνταγμα.
Πρώτη στάση: Bless Me Father
Στην πλατεία Καρύτση, πίσω από την εκκλησία, μάς υποδέχεται από πέρυσι το φθινόπωρο ένα ολοήμερο σποτ με ωραία αισθητική και ακόμη πιο ωραία πιάτα. Ο Δημήτρης Τσάλας (‘The Bank Job’) και ο Άγγελος Βάκρινος(‘Godmama’s Yard’) συνεργάζονται μαζί με τους Δημήτρη Μπίτσο και Λεωνίδα και Γιώργο Σαμπαζιώτη, για να γεμίσουν τις μέρες και τις νύχτες μας με πλούσιες γεύσεις και ακόμη πλουσιότερες εμπειρίες.
Το αυγό είναι στο επίκεντρο των πιάτων που συνδυάζουν το αλμυρό με το γλυκό, το ξένο με το ελληνικό, σε μια μίξη γεύσεων και υλικών που γεμίζει με τον καλύτερο τρόπο τα πρωινά στομάχια και τους ουρανίσκους. Αγαπημένο πιάτο: οι αυγόφετές τους με παγωτό. Bonus point: εξαιρετικά ελεφριά cocktails για να ολοκληρώσεις το πρωινό σου.
Δεύτερη στάση: Αnäna
Προχωρώντας λίγο πιο κάτω, στην πότε ήσυχη και πότε πολύβουη Πραξιτέλους, χωμένο σε μια υπέροχη στοά/ακάλυπτο/αυλή των θαυμάτων, θα βρεις το Αnäna. Έχουν περάσει τρία χρόνια που περνάω τα πρωινά μου εκεί και η αλήθεια είναι πως ακόμη δεν ξέρω πως να το προφέρω. Αλλά δεν έχει και καμία σημασία τελικά. Γιατί το Αnäna έρχεται να δώσει μόνο του τις απαντήσεις ως ένα από τα πιο hot meeting points του κέντρου, με ένα εύρος ηλικιών και γλωσσών, που σε ταξιδεύει στον χώρο και τον χρόνο.
Στο Αnäna ξεκινάμε με ωραίο καφέ και συνεχίζουμε τις γευστικές μας διαδρομές με έναν πληρέστατο κατάλογο για brunch που βασίζεται στα sandwiches και τις vegan επιλογές. Αγαπημένο πιάτο: καγιανάς με φέτα και καυτερή πιπεριά.
Τρίτη στάση: Kora
Ανεβαίνοντας λίγο πιο ψηλά, κάτω από τον όμορφο Λυκαβηττό, μάς περιμένει ο ίσως πιο ινσταγκραμικός φούρνος της Αθήνας που έχει κοσμήσει ποστ και ποστ με τον κίτρινο τοίχο του και τα λευκά πλακάκια του. Στην Kora θα βρεις αυτό που έχουμε συνηθίσει να ορίζουμε ως καθαρό πρόγευμα στην Ελλάδα, με croissants που έχουν όλες τις απαραίτητες στρώσεις φύλλου και την αναγκαία αυτή βελούδινη επένδυση με μπόλικο βούτυρο.
Στην Kora θα πας πρωί. Θα ξεκινήσεις τη μέρα σου από εκεί. Θα κάτσεις ή θα γεμίσεις μια σακούλα με croissants για την υπόλοιπη μέρα και θα συνεχίσεις τη βόλτα σου στη γειτονιά. Πέρα όμως από croissants τα οποία έχουμε συζητήσει ήδη αρκετά, στην Kora θα βρεις επίσης πολύ ωραία sandwiches, cookies, αλλά και αλμυρές επιλογές για όλα τα γούστα. Bonus point: αν φύγεις από την Kora χωρίς ψωμί για το μεσημέρι, έχεις κάνει μισή δουλειά.
Τέταρτη στάση: Kobra
Περνώντας τα σύνορα και φτάνοντας πια στα γνήσια Εξάρχεια, συναντάμε ένα μαγαζί που μοιάζει στο όνομά του με το προηγούμενο, αλλά έχει τελείως διαφορετικά πράγματα να μας προσφέρει. Το Kobra του Άνταμ Κοντοβά, ναι του σεφ που όλοι αγαπήσαμε στο Masterchef μέσω των guest εμφανίσεών του, είναι το all day spot των Εξαρχείων που ξεκινά τη μέρα μας με τέλειο πρωινό για να την καληνυχτίσει με ένα προσεγμένο ποτό.
Η ιαπωνική κουζίνα συναντά το γνώριμο δυτικό brunch και μας παραδίδει πιάτα όπως το Kobra dam, μια παραλλαγή του croque madame με μπεσαμέλ με καπνιστό τυρί, προσούτο και τηγανητό αυγό και τα dorayaki, ιαπωνικά πάνκεικ, γεμιστά με κρέμα φασολιού και λουσμένα με μια κρέμα από τσάι και φρέσκα φρούτα. Bonus point: εδώ θα βρεις έναν από τους πιο ιδιαίτερους latte της Αθήνας.
Πέμπτη στάση: Το Ρίνι
Πέμπτη και τελευταία στάση, το προσωπικό αγαπημένο μου, Το Ρίνι δίπλα στο Μουσείο. Σε έναν μικρό πεζόδρομο ξεχασμένο από τον θεό, στο πλάι του αρχαιολογικού μουσείου, θα βρεις Το Ρίνι, ένα από τα πιο hot new entries της περασμένης σεζόν που συνδυάζει τη σκανδιναβική αισθητική με την ελληνική παράδοση.
Η Μαρίνα Χρονά χώρεσε ανάμεσα στις πολυκατοικίες του 70 ένα μικρό σποτ που ενδείκνυται τόσο για brunch, όσο και για lunch και dinner. Πολύ προσεγμένοι συνδυασμοί που πατούν πάνω στις γνώριμες γεύσεις των παιδικών μας χρόνων, επανεξετάζονται γαστρονομικά με Το Ρίνι να μας προσφέρει επιλογές όπως «Αυγά Shakshuka, Κόλιανδρος, Σταμνοτύρι και Flatbread», «Pancakes Μπομπότας με Φέτα, Φρέσκα Φρούτα Εποχής, Δυόσμο και Μέλι Βανίλια» και «Τραχανά με Ταχίνι, Καφέ και Granola». Bonus point: κάτσε και για μεσημεριανό και δοκίμασε το ραγού με κιμά κόκορα.