Πριν πούμε οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα – όχι για το μηλόξυδο, γενικά για την απώλεια βάρους: ο μόνος επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος για να χάσει κάποιος βάρος είναι να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίει και να ασκείστε τακτικά για καίει επίσης τις τυχόν επιπλέον. Όμως τι συμβαίνει συγκεκριμένα με το μυλόξυδο;
Μια μελέτη στο Journal of Functional Foods, η οποία παρακολούθησε 39 ενήλικες, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο στο μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο, κόβοντας παράλληλα 250 θερμίδες την ημέρα, έχασαν 8,8 κιλά σε 12 εβδομάδες. Από την άλλη πλευρά, όσοι έκοψαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων αλλά δεν κατανάλωναν μηλόξυδο έχασαν μόνο 5 κιλά.
Σε μια άλλη μελέτη στο Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, ανατέθηκε σε 144 ενήλικες με παχυσαρκία να πίνουν είτε ένα εικονικό φάρμακο είτε μία έως δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο καθημερινά για 12 εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης, όσοι ήπιαν το μηλόξυδο είχαν χάσει σχεδόν 4 κιλά, ενώ όσοι έπιναν το εικονικό φάρμακο έχασαν 2,5 κιλά.
Φαίνεται λοιπόν, ότι το μηλόξυδο έχει ιδιότητες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να υποστηρίξουν τις προσπάθειές για απώλεια βάρους. Άλλη μελέτη του 2013 από το Journal of Functional Foods υποδεικνύει ότι η κατανάλωση μηλόξυδου πριν από το φαγητό συνδέεται σκαμπανεβάσματα του σακχάρου στο αίμα. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι απολύτως σαφές, αλλά οι ερευνητές διατροφής όπως η Carol Johnston, Ph.D θεωρεί ότι οι σύσταση του ξυδιού παρεμβαίνει στην απορρόφηση ορισμένων αμύλων.
Αυτό έχει σημασία γιατί τα υψηλά και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τείνουν να οδηγούν σε λαχτάρα για σνακ με ζάχαρη. «Έτσι, εάν το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση της λαχτάρας και στον έλεγχο των μερίδων, οδηγώντας ενδεχομένως σε λιγότερη κατανάλωση θερμίδων», εξηγεί η Amy Goodson, M.S., R.D., C.S.S.D., L.D.
Επιπλέον, μια μελέτη του 2014 από το Journal of Food Science προτείνει ότι τα ξύδια, όπως το μηλόξυδο, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπτώσεων του διαβήτη και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης. Το μηλόξυδο έχει υψηλά επίπεδα μιας πολυφαινόλης που ονομάζεται χλωρογενικό οξύ, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς αναστέλλοντας την οξείδωση της κακής χοληστερόλης LDL.
Είναι επίσης πιθανό το μηλόξυδο να σε κάνει να θέλεις να φας λιγότερο. Μια μελέτη από τον Johnston στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν το υγρό που είχε υποστεί ζύμωση πριν από ένα γεύμα κατανάλωναν έως και 275 λιγότερες θερμίδες όλη την υπόλοιπη ημέρα. Αλλά και πάλι, οι λόγοι πίσω από αυτό δεν είναι σαφείς.
Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μηλόξυδο για απώλεια βάρους;
Η κατανάλωση μηλόξηδου από μόνη της δεν πρόκειται να σε βοηθήσει να χάσεις τα περιττά κιλά, αλλά θα μπορούσε να υποστηρίξει τις προσπάθειες που γνωρίζουμε ότι λειτουργούν για την απώλεια βάρους (όπως η υγιεινή διατροφή και η περισσότερη άσκηση). Και δεν θα σε βλάψει πιθανότατα, αρκεί να μην το παρακάνεις.
Όπως όλα τα ξύδια, η υψηλή οξύτητα του μηλόξυδου μπορεί να ερεθίσει το λαιμό και να επηρεάσει το σμάλτο των δοντιών. Επιπλέον, η οξύτητα θα μπορούσε να σε ενοχλήσει εάν έχεις παλινδρόμηση. Μείνε στη μια κουταλιά της σούπας όχι περισσότερη από δύο φορές την ημέρα και αραίωσέ τη με νερό, καθώς έτσι μπορεί να αυξηθούν οι πιθανότητες να ενισχύθεί ο κορεσμός και να σε βοηθήσει να διατηρήσεις το σάκχαρό σου σταθερό.
Το μηλόξυδο σίγουρα δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεται κατευθείαν. Δοκίμασέ το επίσης στα γεύματά σου, με μια κουταλιά ελαιόλαδο σε μια σαλάτα, ή με λαχανικά στον ατμό. Αν αντικαταστήσεις τις βαριές σάλτσες με βάση τη μαγιονέζα με μηλόξυδο θα μπορούσε να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος μειώνοντας τις θερμίδες.
Πηγή: Prevention.com
Διάβασε ακόμη: Τι πρέπει να τρως αν έχεις αναιμία;