Το κέικ είναι ο ορισμός της απόλαυσης και ειδικά όταν πρόκειται για κέικ σοκολάτας με στρώσεις, αφράτο και ελαφρώς υγρό μέσα.
Με κάθε μπουκιά νιώθουμε στον ουρανίσκο μας τη βανίλια, το κακάο και η ζάχαρη που έρχονται να δέσουν με την σοκολάτα στο εσωτερικό. Απαλή σε υφή και πλούσια σε γεύση η σοκολάτα, που βρίσκεται σε στρώσεις έχει διατηρήσει την υγρή σύσταση της και αυτό κάνει ακόμα πιο τέλειο το συγκεκριμένο κέικ σοκολάτας.
Για extra απόλαυση μπορείτε να προσθέσετε σοκολάτα κουβερτούρα ή πραλίνα πάνω από το κέικ, αφού το αφήσετε να κρυώσει.
Υλικά για το κέικ σοκολάτας
2 φλιτζάνια (240 g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια (396 g) ζάχαρη
3/4 του φλιτζανιού (63 g) σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού (8 g) μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (9 g) μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού (2,8 g) αλάτι kosher
1 κουταλάκι του γλυκού (2,3 g) εσπρέσο σε σκόνη
1 φλιτζάνι (227 g) γάλα, ή βουτυρόγαλα, αμύγδαλο ή γάλα καρύδας
1/2 φλιτζάνι (99 g) φυτικό έλαιο, ή λάδι canola, ή λιωμένο λάδι καρύδας
2 μεγάλα (100 g) αυγά
2 κουταλάκια του γλυκού (9,4 g) εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζάνι (227. g) βραστό νερό
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Προετοιμάστε δύο μικρά ταψάκια ψεκάζοντας με σπρέι ψησίματος, βουτυρώνοντας και αλευρώνοντας ελαφρά.
Για το κέικ σοκολάτας:
Προσθέστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τη σκόνη εσπρέσο σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ. Χτυπήστε με το σύρμα για να αναμειχθούν ή, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα κουπιών σας, ανακατέψτε με το μείγμα του αλευριού μέχρι να ενωθούν καλά.
Προσθέστε το γάλα, το φυτικό λάδι, τα αυγά και τη βανίλια στο μείγμα του αλευριού και ανακατέψτε μαζί σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε προσεκτικά βραστό νερό στη ζύμη του κέικ μέχρι να ενωθεί καλά.
Μοιράστε τη ζύμη του κέικ ομοιόμορφα ανάμεσα στις δύο προετοιμασμένες φόρμες για κέικ. Ψήνετε για 30-35 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα ή ένα δοκιμαστικό κέικ που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο του κέικ σοκολάτας.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά, αφαιρούμε από το ταψί και κρυώνουμε εντελώς.
Πασπαλίστε το κέικ με σοκολατένια βουτυρόκρεμα.
Διαβάστε επίσης:
Συνταγή για λάβα κέικ χωρίς μίξερ: Αφράτη υφή και υγρή σοκολάτα στο κέντρο που ρέει