Τα αβγά είναι μια θρεπτική πηγή πρωτεΐνης, αλλά δεν είναι όλα ίδια. Όταν επιλέγετε αβγά στο σούπερ μάρκετ ή τη λαϊκή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους διάφορους τύπους και τις ετικέτες που μπορεί να συναντήσετε. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο κοινούς τύπους αβγών και πώς μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας:
Πριν από χρόνια, η αγορά αβγών ήταν μια αρκετά απλή διαδικασία με σχετικά λίγες επιλογές. Ωστόσο, αυτές οι εποχές έχουν περάσει. Τώρα, τα ράφια με τα αβγά στο σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα από ποικιλία επιλογών. Με επιλογές όπως αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής, χωρίς κλουβί, με ελεύθερη πρόσβαση, λευκά, καφέ, βιολογικά, βαθμού AA και άλλα, η ποσότητα των επιλογών μπορεί να σας μπερδέψει. Τι σημαίνουν αυτοί οι όροι; Ποια ποικιλία αβγών είναι καλύτερη για εμάς;
Τα πιο καλά αβγά για την υγεία μας
Όταν πρόκειται για τις διάφορες ποικιλίες αβγών, πολλές από αυτές ακούγονται κάπως παρόμοιες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τύπους αβγών και τι σημαίνουν πραγματικά:
- Αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής: Αυτά τα αβγά προέρχονται από κότες, που έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, επιτρέποντάς τους να κινούνται ελεύθερα και να τρώνε φυσικές τροφές. Συχνά θεωρούνται πιο υγιεινά καθώς έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
- Βιολογικά αβγά: Τα βιολογικά αβγά προέρχονται από κότες που τρέφονται με βιολογικές τροφές, χωρίς πρόσθετα φυτοφάρμακα ή χημικά.
- Αβγά ενισχυμένα με ωμέγα-3: Προέρχονται από κότες, που τρέφονται με τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3, όπως λιναρόσποροι ή θαλάσσια φύκη. Είναι μια καλή επιλογή αν αναζητάτε μια επιπλέον πηγή ωμέγα-3 στη διατροφή σας.
- Αβγά κλασικά: Αυτά τα αβγά προέρχονται από κότες που συνήθως βρίσκονται σε κλειστούς χώρους και τρέφονται με συμβατική τροφή. Αν και είναι πιο προσιτά, μπορεί να έχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες επιλογές.
- Αβγά χωρίς χοληστερόλη: Μερικά αβγά χαρακτηρίζονται ως χωρίς χοληστερόλη. Ωστόσο, η χοληστερόλη στα αβγά δεν έχει την ίδια επίδραση στην καρδιά όπως πιστευόταν στο παρελθόν, και τα περισσότερα υγιή άτομα μπορούν να καταναλώνουν αβγά, φυσικά με μέτρο.
Καφέ Αβγά vs. Λευκά Αβγά
Τα καφέ και λευκά αβγά είναι δύο από τις πιο συνηθισμένες επιλογές που θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ. Παρόλο που η εμφάνιση τους είναι διαφορετική, η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι το χρώμα του κελύφους, που επηρεάζεται από τη φυλή της κότας που τα γεννά.
Η θρεπτική αξία των καφέ και λευκών αβγών είναι σχεδόν παρόμοια. Και οι δύο τύποι αβγών περιέχουν τις ίδιες ποσότητες πρωτεΐνης, λιπαρών και βιταμινών. Η διαφορά μπορεί να προέρχεται από τη διατροφή των κοτόπουλων και τον τρόπο εκτροφής τους, αλλά όχι από το χρώμα του κελύφους.
Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις πληροφορίες, ποιο είναι το πιο υγιεινό είδος αβγών που μπορείτε να αγοράσετε;
Τα αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής είναι η προφανής επιλογή λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και της πιο φυσικής διατροφής και των συνθηκών διαβίωσης των κοτόπουλων.
Αν μπορείτε να βρείτε πιστοποιημένα βιολογικά αβγά βαθμού AA από κότες ελευθέρας βοσκής, αυτό είναι ένα ακόμα πιο premium προϊόν που είναι υψηλής ποιότητας και απαλλαγμένο από υπολείμματα συνθετικών χημικών και αντιβιοτικών. Παρόλα αυτά, οι άλλες ποικιλίες αβγών που αναφέρθηκαν εδώ είναι απολύτως βρώσιμες και νόστιμες. Θα προσφέρουν επίσης παρόμοια θρεπτικά συστατικά, με τη δυνατότητα ενίσχυσης της περιεκτικότητας σε ωμέγα-3, βιταμίνη A και E, ανάλογα με τη διατροφή των κοτόπουλων.
Photo Credits: Shutterstock
Διαβάστε επίσης:
Τσάι matcha: 6 λόγοι για να το εντάξεις στη διατροφή σου – Βοηθά στην απώλεια κιλών και τη μνήμη