Έπειτα από 26 χρόνια λειτουργίας, ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας κλείνει λόγω του υπερβολικά ακριβού κόστους –τόσο για τους πελάτες όσο και για τους υπεύθυνους εστιατορίων.
Το Deanes EIPIC, το κορυφαίο εστιατόριο εξαιρετικής κουζίνας μιας αυτοκρατορίας που ξεκίνησε από τον βορειοϊρλανδό σεφ Michael Deane τη δεκαετία του 1990, κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin μέσα σε ένα χρόνο από το άνοιγμά του ως Deanes το 1997.
Ωστόσο, αυτόν τον μήνα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η Deanes EIPIC θα κλείσει μέχρι το τέλος του 2023 λόγω της αυξημένης ευαισθησίας των τιμών, μεταξύ των πελατών και των επιπτώσεων του Covid, του Brexit και της κρίσης κόστους ζωής. Σχεδιάζεται μια επανσύσταση με ένα νέο χώρο εστίασης «value for money».
Ο επικεφαλής σεφ Alex Greene, φιναλίστ στην τηλεοπτική εκπομπή του Ηνωμένου Βασιλείου «Great British Menu», λέει στο CNN Travel ότι βλέπει την κίνηση ως σύμπτωμα μιας αυξανόμενης τάσης στον κλάδο της φιλοξενίας.
EIPIC: «Το κόστος έχει ξεφύγει από τον έλεγχο»
«Το EIPIC στο σύνολό του δεν ήταν ένα εστιατόριο που πέθαινε», λέει, αλλά «οι άνθρωποι έχουν μια προσδοκία όταν περνούν τις πόρτες. Το κόστος υλοποίησης αυτής της προσδοκίας έχει διπλασιαστεί μετά το lockdown, έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Και δεν μπορούμε να διπλασιάσουμε την τιμή».
Τα μενού γευσιγνωσίας στο EIPIC κοστίζουν 100£, τόσο δύσκολα στο ακραίο άκρο της κλίμακας τιμών, αλλά, ως μικρή πόλη, το Μπέλφαστ δεν έχει τη ροή των πλούσιων που επιλέγουν ένα τέτοιο δείπνο, όπως το Λονδίνο ή Παρίσι.
Το EIPIC ακολουθεί το κλασικό μοντέλο εκλεκτής εστίασης βάσει του οποίου έχει αποσπάσει πολλά αστέρια Michelin σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.
Ωστόσο, όπως λέει ο Greene, «οι πολυτελείς τραπεζαρίες, τα λευκά λινά τραπεζομάντιλα, τα σέρβις και άλλες παροχέ, φαίνεται να ανήκουν σε μια περασμένη εποχή».
Τα σύγχρονα εστιατόρια του διαμετρήματος Michelin είναι «πιο απογυμνωμένα», προσθέτει. Από την άλλη πλευρά, η αφοσίωση στη λεπτομέρεια και η ποιότητα του φαγητού εξακολουθούν να είναι ζητούμενα: «Δεν έχετε το λευκό λινό τραπεζομάντιλο, δεν έχετε το ίδιο επίπεδο εξυπηρέτησης» και επίσης ως αντιπαράθεση, είναι πιο «οικονομικό να το παραδίδετε στον πελάτη».
Ενώ εξακολουθεί να υπάρχει η αγορά για παραδοσιακά εκλεκτά γεύματα, τείνει να συρρικνώνεται.
Διάβασε τη συνέχεια στο Intronews.gr