Το να διατηρείς το πρωινό σου απλό μπορεί να διασφαλίσει ότι ξεκινάς την ημέρα σου με ένα υγιεινό γεύμα. Υπάρχουν δύο στρατόπεδα στα οποία εμπίπτουν τα εύκολα πρωινά: εκείνα που μπορούμε να προετοιμάσουμε εκ των προτέρων και εκείνα με λίγα βασικά συστατικά για προετοιμασία.

Αυτά τα τοστ γλυκοπατάτας ανήκουν στην τελευταία. Έχουν μόνο πέντε υλικά και δεν απαιτούν πολύ χρόνο. Στην πραγματικότητα, το μόνο χρονοβόρο βήμα είναι το ποσέ του αυγού. Και ενώ αυτή η παραλλαγή απαιτεί ένα λεμονάτο άλειμμα με ταχίνι και frisée (κατσαρό αντίδι) για να συνδυαστούν με το αυγό ποσέ, μας αρέσει επίσης να χρησιμοποιούμε τη βάση γλυκοπατάτας με άλλα αγαπημένα μας αλείμματα, όπως αβοκάντο και κόκκινη πιπεριά.

Οι γλυκοπατάτες από μόνες τους είναι εξαιρετικά θρεπτικές: Είναι μια στερεή πηγή διαφόρων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο και κάλιο. Πρόσθεσε ένα αυγό για πρωτεΐνη, ταχίνι για τα υγιή λίπη και ένα φυλλώδες πράσινο και έχεις ένα καλά ισορροπημένο πρωινό, που θα λειτουργούσε εξίσου και για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο.

πρωινό

Υλικά

  • 750 γρ γλυκοπατάτες
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
  • 4 φλιτζάνια frisée (εναλλακτικά ρόκα)
  • 6 μεγάλα αυγά
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόψε ένα λεπτό κομμάτι από τη μια μακριά πλευρά της γλυκοπατάτας για να δημιουργήσεις μια επίπεδη επιφάνεια. Τοποθέτησε την επίπεδη επιφάνεια πάνω στο ξύλο κοπής και κόψε τις γλυκοπατάτες κατά μήκος σε 6 ομοιόμορφες φέτες, πάχους περίπου 0,5 εκατοστό.
  2. Βάλε δύο από αυτές πάνω σε μία φέτα ψωμί και τοποθέτησε τες απευθείας στη σχάρα του φούρνου στους 180 °C για περίπου 15 λεπτά, με ένα γύρισμα στη μέση του χρόνου.
  3. Εν τω μεταξύ, σε ένα μέτριο μπολ, χτύπησε μαζί το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το αλάτι και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Πρόσθεσε το frisée και ανακάτεψε μέχρι να καλυφθεί. Άφησε το στην άκρη.
  4. Βάλε ένα μεγάλο τηγάνι γεμάτο με 2,5 εκ. νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά. Σπάσε ένα αυγό σε ένα μικρό μπολ. Χαμήλωσε το χείλος του μπολ στο τηγάνι με το βραστό νερό και ρίξε απαλά το αυγό μέσα. Επανάλαβε με τα υπόλοιπα 5 αυγά. Δούλεψε με κάθε ένα ξεχωριστά και μαγείρεψε τα μέχρι να δέσουν τα ασπράδια, αλλά οι κρόκοι να είναι ακόμα μαλακοί, για 2 με 4 λεπτά. Χρησιμοποίησε μια τρυπητή κουτάλα για να αφαιρέσεις τα αυγά σε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν.
  5. Τοποθέτησε 1 ή 2 φέτες ψωμί-γλυκοπατάτας σε κάθε πιάτο, μοίρασε το frisée και βάλε ένα αυγό ποσέ πάνω από κάθε τοστ. Ολοκλήρωσε με λίγο μαύρο πιπέρι.

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!