Το να λαχταράς τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες όταν στρεσάρεσαι είναι μια κοινή φυσιολογική απόκριση σύμφωνα με τη Jess Cording, R.D., CDN, διαιτολόγο και health coach, όπως και το ότι το σώμα σου όταν είσαι αγχωμένη και αντιμετωπίζει συναισθηματικές δυσκολίες ποθεί συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.
Το να έχεις μια ισορροπία πρωτεΐνης, λίπους και σύνθετων υδατανθράκων σπασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας, περιορίζοντας τη ζάχαρη, είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις. Όσον αφορά, όμως, συγκεκριμένα τρόφιμα, η Cording ξεχωρίζει μερικά.
Οι κατηγορίες τροφών που σε βοηθούν να χαλαρώσεις όταν είσαι αγχωμένη
Μούρα
Τα μούρα είναι γεμάτα με ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες. Μια κλινική δοκιμή του 2017 διαπίστωσε ακόμη ότι τα φλαβονοειδή (μια ομάδα πολυφαινολών) στα άγρια βατόμουρα συσχετίστηκαν με βελτιωμένη διάθεση. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες ανέφεραν πιο θετική διάθεση δύο ώρες μετά τη λήψη.
Επιπλέον, τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να παίξει ρόλο στη σταθεροποίηση των επιπέδων κορτιζόλης. Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα επινεφρίδια έχουν υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C και η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να τροφοδοτήσει τα επινεφρίδια και να διατηρήσει ισορροπημένα τα επίπεδα κορτιζόλης.
Ωμέγα-3
Μπορεί να είσαι ήδη εξοικειωμένη με τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο μας, αλλά πρέπει να μάθεις ότι η κατανάλωση αρκετών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην τόνωση του πνευμονογαστρικού νεύρου σου, το οποίο με τη σειρά του, σε βοηθά να χειρίζεσαι καλύτερα τους στρεσογόνους παράγοντες.
Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 είναι οι σαρδέλες, μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, μετάλλων και ασβεστίου και το ελαιόλαδο. «Τα ωμέγα-3 είναι τόσο καταπραϋντικά για το νευρικό μας σύστημα, ενώ το ελαιόλαδο έχει, επίσης, τόσα πολλά αντιοξειδωτικά και υγιή λίπη», σημειώνει η Cording.
Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Οποιοδήποτε υγιεινό για το έντερο τρόφιμο είναι ταυτόχρονα και υγιές για τον εγκέφαλο, χάρη στη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου. Το έντερο επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλο, επομένως η Cording προτιμά «πολλές τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά» για να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων άγχους της. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση – σκέψου το ξινολάχανο, το κεφίρ και το kimchi – περιέχουν φυσικά προβιοτικά και πρεβιοτικές ίνες, που έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν την απόκριση στο στρες, λόγω του προαναφερθέντος άξονα εντέρου-εγκεφάλου.
Photos: istockphoto.com