Εντάξει, υπάρχει κάποιος που δεν αγαπάει το βούτυρο; Απλωμένο πάνω σε μια ζεστή φέτα ψωμί, ψημένο μέσα στα κουλουράκια που μόλις βγάλαμε από το φούρνο, λιωμένο στα ζυμαρικά μας, μέσα στη ζύμη της τάρτας μας… το βούτυρο είναι ένα αγαπημένο συστατικό. Αλλά ας το παραδεχτούμε, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να κάνει κακό στην υγεία μας αφού είναι επίσης πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά υγιεινά υποκατάστατα του που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική που δεν θα κάνουν συμβιβασμούς στη γεύση.

6 υγιεινά υποκατάστατα για το βούτυρο

1. Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του βουτύρου, καθώς έχει παρόμοια υφή . Μόνο που το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τέλεια για την υγεία της καρδιάς και περιέχει βιταμίνες και μέταλλα. Πολτοποίησέ το και χρησιμοποιήστε το στη θέση του βουτύρου στο τοστ, ως άλειμμα σάντουιτς.

βούτυρο

2. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ένα άλλο υγιεινό υποκατάστατο του βουτύρου. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετική επιλογή για μαγείρεμα, σοτάρισμα και ψήσιμο. Το χρησιμοποιούμε στη θέση του βουτύρου σε συνταγές που απαιτούν λιωμένο βούτυρο.

βούτυρο

3. Βούτυρο ξηρών καρπών

Τα βούτυρα ξηρών καρπών όπως το αμυγδαλοβούτυρο και το φυστικοβούτυρο μπορούν εύκολα να υποκαταστήσουν το βούτυρο. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για μια υγιεινή διατροφή. Το βούτυρο ξηρών καρπών είναι επίσης ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλειμμα, ντιπ ή ως συστατικό στο ψήσιμο.

βούτυρο

4. Ελληνικό γιαούρτι

Το ελληνικό γιαούρτι είναι ένα  εξαιρετικό υποκατάστατο του βουτύρου στα αρτοσκευάσματα. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και υψηλό σε πρωτεΐνες και ασβέστιο, καθιστώντας το μια πιο υγιεινή εναλλακτική. Χρησιμοποίησε ελληνικό γιαούρτι αντί για βούτυρο ή λάδι στις συνταγές ψησίματος για να μειώσετε την περιεκτικότητα σε θερμίδες και να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε λιχουδιές.

βούτυρο

5. Σάλτσα μήλου

Η σάλτσα μήλου μπορεί να είναι ένα υγιεινό υποκατάστατο του βουτύρου στις συνταγές ψησίματος. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά και μπορεί να προσθέσει υγρασία στα αρτοσκευάσματα σας. Χρησιμοποιήστε σάλτσα μήλου στη θέση του βουτύρου σε συνταγές που απαιτούν λάδι ή βούτυρο, όπως μάφιν, κέικ και γιατί όχι ψωμί.

βούτυρο

6. Κλαριφιέ

Είναι ένα είδος βουτύρου που έχει θερμανθεί και διαχωριστεί από τα στερεά του γάλακτος, αφήνοντας μόνο το καθαρό λίπος του βουτύρου. Είναι επίσης απαλλαγμένο από λακτόζη και καζεΐνη, δύο συστατικά των γαλακτοκομικών που μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα σε μερικούς ανθρώπους. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, ενώ είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, είναι επίσης μια πλούσια πηγή υγιεινών λιπαρών οξέων

βούτυρο

Διάβασε ακόμη: Είναι το βούτυρο αμυγδάλου υγιεινό; Bonus: συνταγή για να το φτιάξεις μόνη σου

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!