Το ότι τα superfoods είναι οι υπερήρωες των πιάτων μας δεν είναι νέο. Το νέο είναι ότι υπάρχει σωστός τρόπος να τα καταναλώνεις ώστε να μην υποτιμάται η διατροφική τους δύναμη. Μάθε τις πέντε δημοφιλείς υπερτροφές που τρως με λάθος τρόπο όλο αυτό το διάστημα.

Τα 5 superfoods που τρώμε λάθος μέχρι τώρα

1. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μια δημοφιλής επιλογή για σνακ, αλλά ήξερες ότι το μούλιασμά τους μπορεί να βελτιώσει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τους. Το μούλιασμα των αμυγδάλων σε νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας ενεργοποιεί τα ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση του φυτικού οξέος, μιας ένωσης που αναστέλλει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ενισχύσει τη διαθεσιμότητα βασικών μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science διαπίστωσε επίσης ότι το μούλιασμα των αμυγδάλων για 12 ώρες αύξησε τη διαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε και του μαγνησίου.

superfoods

2. Κινόα

Η κινόα έχει αποκτήσει τεράστια δημοφιλία ως εναλλακτική λύση χωρίς γλουτένη στα δημητριακά. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι χάνουν ένα κρίσιμο βήμα πριν το μαγείρεμα – το ξέπλυμα. Η κινόα περιέχει φυσικά μια πικρή επικάλυψη που ονομάζεται σαπωνίνη, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και την πέψη.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Science of Food and Agriculture, το μούλιασμα της κινόα για σύντομο χρονικό διάστημα (15 λεπτά) αφαίρεσε αποτελεσματικά τις σαπωνίνες και βελτίωσε τη συνολική ποιότητα της μαγειρεμένης κινόα. Αυτό το απλό βήμα θα εξασφαλίσει μια πιο ήπια γεύση και θα κάνει την κινόα πιο ευχάριστη στην κατανάλωση.

superfoods

3. Μήλα

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry διαπίστωσε ότι η φλούδα του μήλου περιέχει διαιτητικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές ενώσεις που συμβάλλουν στη συνολική υγεία.

Η μελέτη τόνισε τη σημασία της κατανάλωσης μήλων με τη φλούδα για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την υγεία. Το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής αξίας των μήλων βρίσκεται στη φλούδα τους, οπότε αντί να τα ξεφλουδίσεις, πλύνε τα καλά τα μήλα και απολαύστε τα.

Πράσινο Μήλο

4. Μπρόκολο

Το μπρόκολο καταναλώνεται καλύτερα στον ατμό παρά τηγανητό, ψημένο ή βραστό. Το μαγείρεμα στον ατμό βοηθά στη διατήρηση της μέγιστης ποσότητας θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, του φυλλικού οξέος και των αντιοξειδωτικών. Το υπερβολικό ψήσιμο του μπρόκολου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θρεπτικών συστατικών, γι’ αυτό μαγείρεψέ το στον ατμό που διατηρεί και την τρυφερή και τραγανή υφή του.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry διαπίστωσε ότι το βράσιμο του μπρόκολου στον ατμό για μικρή διάρκεια (5 λεπτά) διατηρούσε τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών, ενώ το βράσιμο και το τηγάνισμα είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες αυτών των ευεργετικών ενώσεων.

superfoods

5. Όσπρια

Ενώ τα κονσερβοποιημένα όσπρια είναι βολικά, καλό είναι να τα αποφεύγεις όποτε είναι δυνατόν. Τα κονσερβοποιημένα όσπρια περιέχουν συχνά πρόσθετο αλάτι και συντηρητικά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science διαπίστωσε ότι τα κονσερβοποιημένα όσπρια περιείχαν υψηλότερα επίπεδα νατρίου σε σύγκριση με τα αποξηραμένα αντίστοιχά τους. Προτιμήστε αποξηραμένα όσπρια, τα οποία απαιτούν μούλιασμα και μαγείρεμα, αλλά είναι μια πιο υγιεινή και φυσική επιλογή. Το μούλιασμα των αποξηραμένων οσπρίων κατά τη διάρκεια της νύχτας μάλιστα μειώνει το χρόνο μαγειρέματος και ενισχύει την πέψη τους.

superfoods

Διάβασε ακόμη: Αδυνάτισμα: 5 ροφήματα που θα βάλουν φωτιά στον αργό μεταβολισμό

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!