Υποφέρεις συχνά από φούσκωμα αργά το βράδυ; Επικοινωνήσαμε με εγγεγραμμένους διατροφολόγους, διαιτολόγους και άλλους ειδικούς υγείας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με 4 κοινές τροφές που συχνά συνδέονται με δυσπεψία όταν καταναλώνονται αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Διάβασε παρακάτω χρήσιμες συμβουλές και προτάσεις από τη Melissa Mitri, MS, RD, διαιτολόγο, ειδικό στην υγεία και την απώλεια βάρους και τη Lisa Richards, διατροφολόγο και δημιουργό της «The Candida Diet».
Φασόλια
«Ενώ τα φασόλια είναι εξαιρετικά θρεπτικά, μπορούν επίσης να προκαλέσουν «σημαντικό φούσκωμα» σε πολλούς ανθρώπους», λέει η Mitri. Αυτό, εξηγεί, συμβαίνει επειδή τα φασόλια «περιέχουν σάκχαρα που ονομάζονται άλφα-γαλακτοσίδες που ζυμώνονται από βακτήρια του εντέρου», παράγοντας αέρια στη διαδικασία. Για να μειωθεί ο κίνδυνος φουσκώματος, προτείνει να επιλέγεις πιο εύπεπτα είδη φασολιών όπως τα pinto και τα μαύρα φασόλια. Το μούλιαμά τους μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση ορισμένων εξ αυτών των δύσκολα αφομοιώσιμων σακχάρων.
Σταυρανθή λαχανικά
«Πράσινα και υγιεινά λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών θεωρούνται όλα «σταυρανθή», καθώς είναι «υψηλά σε FODMAPs, ζυμώσιμα σάκχαρα» που μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν», λέει η Mitri. Η κατανάλωση τους με μέτρο ή νωρίτερα μέσα στην ημέρα (αν είσαι επιρρεπής στο φούσκωμα), σημειώνει, είναι το κλειδί. «Άλλες υγιεινές εναλλακτικές σύμφωνα με την ίδια είναι το μαρούλι, το σπανάκι, οι γλυκοπατάτες ή τα κολοκυθάκια.
Μάθε τα υπόλοιπα στο elle.gr