Από τα δείπνα αργά το βράδυ μέχρι τα μεταμεσονύχτια snacks, μερικές φορές δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγεις να φας αργότερα από όσο θέλεις. Αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, το φαγητό αργά τη νύχτα μπορεί να έχει κάποιες ατυχείς παρενέργειες. Να τι βρήκαν.
Μελετώντας τον αντίκτυπο του φαγητού αργά το βράδυ
Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι για αυτήν την έρευνα, ήθελαν να εξετάσουν τρεις βασικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη ρύθμιση του βάρους και τον κίνδυνο παχυσαρκίας: όρεξη, ενεργειακή δαπάνη (θερμίδες που καίγονται) και μοριακές αλλαγές στο λιπώδη ιστό.
Για να το κάνουν αυτό, έβαλαν 16 υπέρβαρους ή παχύσαρκους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν δύο προγράμματα γευμάτων. Το πρώτο ήταν ένα «early meal schedule» και το δεύτερο ήταν το ίδιο ακριβώς, αλλά όλα πήγαιναν τέσσερις ώρες αργότερα (δηλαδή το δείπνο του πρώτου ήταν στις 5 μ.μ. και του δεύτερου στις 9 μ.μ.).
Και στα δύο σετ προγραμμάτων, οι συμμετέχοντες σημείωσαν τα επίπεδα πείνας τους, έδωσαν δείγματα αίματος και μετρούσαν τη θερμοκρασία και την ενεργειακή τους δαπάνη. Μερικοί από τους συμμετέχοντες είχαν επίσης συλλέξει λιπώδη ιστό (σωματικό λίπος) για εξέταση. Σε όλο το διάστημα, οι ερευνητές ήταν πολύ προσεκτικοί για να εξαλείψουν τυχόν σύνθετες μεταβλητές με το πρωτόκολλο, όπως τα προγράμματα ύπνου και το τι έτρωγαν οι συμμετέχοντες.
Τι βρήκε η έρευνα
Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, το να τρώμε αργά φαίνεται να έχει κάποια σχέση με τον κίνδυνο παχυσαρκίας, ειδικά σε όσους είναι ήδη υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν το πρόγραμμα γευμάτων πιο αργά μέσα στην ημέρα, ξυπνούσαν με μεγαλύτερη πείνα, ήταν λιγότερο αποτελεσματικοί στην καύση θερμίδων και είχαν λιπώδη ιστό που παρουσίαζε αυξημένη ανάπτυξη λίπους. Όπως αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης Nina Vujović, Ph.D., «Διαπιστώσαμε ότι το φαγητό τέσσερις ώρες αργότερα κάνει σημαντική διαφορά στα επίπεδα πείνας μας, στον τρόπο που καίμε θερμίδες μετά το φαγητό και στον τρόπο που αποθηκεύουμε λίπος».
Επειδή όμως αυτή η έρευνα περιελάμβανε μόνο υπέρβαρους ή παχύσαρκους συμμετέχοντες, οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να διαπιστωθεί εάν αυτά τα αποτελέσματα απαντώνται στον μεγαλύτερο πληθυσμό. Ωστόσο, δεδομένου ότι ήδη γνωρίζουμε ότι το να τρώμε αργά το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και να προκαλέσει αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, αξίζει να το αποφύγουμε ούτως ή άλλως.